Ponedjeljak, 18.01.2021.

Iz Naroda i Pravde pojasnili koaliciju sa SDA u Bijeljini

Srijeda, 26.08.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Povjereništvo Naroda i Pravde iz Bijeljine u saopćenju za javnost pojašnjava zašto su se u ovoj lokalnoj zajednici odlučili na koaliciju sa SDA, a što je u dijelu javnosti izazvalo različite reakcije. Iz NiP-a odgovaraju kako je ovakva odluka motivirana isključivo željom za kvalitetnim političkim predstavljanjem povratničke zajednice u Skupštini Grada Bijeljine.

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

Svjedoci smo posljednjih dana raznovrsnih reakcija na objavljenu koaliciju Naroda i pravde i SDA za Skupštinu Grada Bijeljina. Dok neki ovu koaliciju osuđuju ili su neki iznenađeni, nisu rijetki ni oni koji su pohvalili ovakvu koaliciju, posebno oni koji poznaju stanje povratničkih zajednica u bosanskohercegovačkom entitetu RS. Članovi Povjereništva Naroda i Pravde Bijeljina pojašnjavaju razloge zbog kojih su se odlučili koalirati sa SDA.

„Cenzus za prelazak izbornog praga u Bijeljini je oko 1.900 glasova, a u prethodnim izbornim ciklusima sve probosanske stranke skupa su generisale maksimalno do 4.000 glasova, te je ovaj put postojala realna opasnost da, ukoliko bi došlo do diobe tih glasova na nekoliko strana, probosanske stranke bi, vrlo moguće, ostale bez učešća u lokalnom parlamentu. To bi povratnike, koji su ionako u nezavidnom položaju, dovelo u još težu situaciju. S druge strane, jedinstveni nastup svih relevantnih probosanskih snaga na području Grada Bijeljina, ukoliko uspijemo osvojiti tih 4.000 glasova, bi značio tri odbornika“, navodi se u saopćenju Naroda i Pravde Bijeljina.

Podsjećaju da je od 2004. godine povratnike, obično, predstavljao jedan odbornik, upravo zbog dijeljenja glasova na mnogo strana.

„Upravo zbog toga smatramo da zajednička lista nema alternativu te smo upravo mi iz Naroda i Pravde i inicirali zajednički nastup. Tokom pregovora, naši uvjeti što se tiče pozicija na listama su bili veoma fleksibilni, a sve s ciljem da do zajedničkog nastupa zaista i dođe. Primjera radi, naši kandidati, pored petog mjesta u okviru liste, zauzimaju posljednja mjesta na listi što dovoljno govori o našoj iskrenoj želji za zjedništvom“, stoji u saopćenju.

Međutim, iz Naroda i Pravde Bijeljina ističu da razlike između NiP-a i SDA o određenim važnim pitanjima nisu nestale.

„Narod i Pravda ostaje čvrsto opredijeljena za borbu protiv korupcije i nepotizma. Ni na koji način nismo odustali od naših principa i političkih stajališta, ali zbog dobrobiti povratnika našli smo najmanji zajednički sadržilac. Narod i Pravda je u zajedničku listu kandidirala mlade, ostvarene, obrazovane ljude, kojima je, uglavnom, ovo prvi politički angažman“, zaključuje se u saopćenju NiP-a Bijeljina.

Tagovi: Bijeljina NiP