Srijeda, 23.06.2021.

Polaganjem cvijeća obilježena druga godišnjica od ubistva policajaca Davora Vujinovića i Adisa Šehovića

Ponedjeljak, 26.10.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar2

Ispred spomen obilježja na Alipašinom Polju danas je obilježeno dvije godine od ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Obilježevanju su pristvovali predstavnici svih policijskih uprava MUP-a Kantona Sarajevo te predstavnici svih sektora Uprave policije, kao i ministar Ismir Jusko i rukovodstvo policijskih sindikata.

“Sve nas frustrira činjenica da izvršioci ovog gnusnog čina nisu izvedeni pred lice pravde.Siguran sam da će slučaj prije ili kasnije biti riješen”,  kazao je Jusko.

Podsjećamo u pucnjavi koja se dogodila 26. oktobra 2018. godine oko četiri sata ujutru u sarajevskom naselju Alipašino Polje ubijena su dvojica policajaca tokom patrioliranja. Prema jednoj verziji do pucnjave je došlo kada su policijski službenici zatekli grupu kriminalaca u krađi vozila u Geteovoj ulici. 

Od dana izvršenja krivičnog djela ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, policijski službenici MUP-a KS u saradnji i pod nadzorom postupajućih tužiteljica Tužilaštva KS, svakodnevno i u kontinuitetu rade na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela. Zbog ubistva je pod istragom više osoba, navedeno je u zajedničkom saopćenju Tužilaštva i MUP-a KS. 

Pored MUP-a KS koji je nosilac aktivnosti u istrazi, kroz razmjenu operativnih saznanja, provjere, saslušanja, analize i vještačenja, ostvarena je saradnja i sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu, Ministarstvom unutrašnjih poslova RS, Upravom za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske i Federalnom upravom policije. 

Ostvarena je saradnja i sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom u razmjeni podataka.

“Do sada je u ovom predmetu poduzeto više od hiljadu radnji dokumentiranja i dokazivanja, pa je tako saslušano i ispitano oko 300 osoba. Naređena su DNK, biološka, balistička, mehanoskopska i druga vještačenja, uključujući i zamolnice za međunarodnu pravnu pomoć zbog pribavljanja podataka, te saslušanja i vještačenja izvan Bosne i Hercegovine. Zbog eventualnih saznanja i informacija o krivičnom djelu ubistva, poligrafski je testirano 39 osoba. Izuzeto je oko 100 videonadzora koji su vještačeni”, saopćeno je ranije.

Upućeno je više zahtjeva INTERPOL-u i EUROPOL-u, potom, ostvarena saradnja sa osam država i to SAD, Kanada, Njemačka, Velika Britanija, Slovenija, Srbija, Hrvatska i Crna Gora. Dakle, predmet ubistva sarajevskih policajaca prioritet je u radu Tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova KS. O konačnoj tužilačkoj odluci, informirat ćemo javnost – saopćeno je.