Ponedjeljak, 25.01.2021.

Znakovita objava Edina Ramića, jesu li ovo poruke Mahiru Deviću, Jasmini Bišćević-Tokić i Hazimu Bahtanoviću?

Četvrtak, 26.11.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Nakon što je potpredsjednik SDA Denis Zvizdić jučer pozvao Kantonalni odbor SDA Sarajevo da podnese ostavku zbog loših izbornih rezultata određeni broj funkcionera SDA oglasio se na društvenim mrežama, a njihove objave mediji bliski SDA nazvali su “znakovit” pitajući se pri tome da li su to “poruke Zvizdiću”.

Jedna od objava koja je privukla pažnju medija bliskih SDA bila je i objava federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica i potpredsjednika SDA Edina Ramića.

“Kako se ne sjetih nakon Općih izbora, a i Kongresa SDA, da postavim i ja neke uvjete, ipak sam imao bolji lični rezultat od ovih principijelnih. Ako nisam puno zakasnio morat ću šta skontat ovih dana”, poručio je Ramić.

Da su mediji pogrešno protumačili Ramića na način da su njegov status povezali s Denisom Zvizdićem ili da sam Ramić nije upućen u izborne rezultate iz 2018. godine, pokazuju podaci Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine.

Ramić je 2018. godine bio kandidat za Narodnu skupštinu RS-a i osvojio je tačno 6.586 glasova. Zvizdić je na izborima održanim 2018. godine bio kandidat za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i za njega je glasalo tačno 38.506 osoba. Prostom matematikom može za zaključiti da je Denis Zvizdić osvojio 31.920 glasova više od Edina Ramića.

Možda je Ramić, kada kaže da je imao bolji “lični rezultat”, mislio na člana Kantonalnog odbora SDA Sarajevo Mahira Devića koji je na Općim izborima 2018. osvojio 5.948 glasova za Skupštinu KS ili pak članicu Kantonalnog odbora SDA Sarajevo Jasminu Bišćević-Tokić koja je prije dvije godine sa 3.141 glasom osvojila mandat u Skupštini KS.

Mogao je Ramić misliti i na potpredsjednika SDA Adila Osmanovića koji je kao kandidat SDA za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH osvojio 116 glasova manje od njega ili na predsjednika Općinske organizacije SDA Novo Sarajevo Hazima Bahtanovića koji je 15. novembra 2020. godine dobio povjerenje tek 1.098 birača u Novom Sarajevu u kojem je SDA brutalno poražena.

Sve ovi činjenice govore da su mediji bliski SDA najvjerovatnije pogrešno protumačili Ramićeve poruke. Ramić je 2007. godine magistrirao na Ekonomskom fakultetu na Palama pa bi i zbog toga kranje čudno bilo da ne zna sabiranje i oduzimanje.

(PRESS)