Ponedjeljak, 25.01.2021.

Zvizdić upitan hoće li biti kandidat za Predsjedništvo BiH: Zbog Sebije Izetbegović i procesnih manipulacija pristao sam da budem delistiran, to više nikada neću dozvoliti

Četvrtak, 26.11.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i potpredsjednik SDA Denis Zvizdić sinoć je gostovao na Federalnoj televiziji.

Opći izbori na kojim će građani BiH imati priliku izabrati nove članove Predsjedništva BiH bit će održan 2022. godine. Zvizdić je sinoć upitan da li će na tim izborima biti kandidiran za Predsjedništvo BiH.

“Ne znam hoću li biti kandidiran, ali sasvim sigurno znam da više nikada neću dozvoliti jednu vrstu administrativne i procesne manipulacije koja se u SDA dogodila 2018. godine. Tada sam, zbog kandidature gospođe Sebije Izetbegović i naravno potpuno pogrešnog tumačenja preporuka koje su došle s terena, pristao da budem delistiran. Onda su u proces ušli neki drugi ljudi. Ko će biti kandidiran neka odluči članstvo SDA. Naravno, pod uvjetom da do tada uradimo neophodno refreširanje i promjene kako bi vratili autoritet i status SDA”, rekao je Zvizdić na Federalnoj televiziji.

Podsjetimo, Zvizdić je 2018. godine imao najviše nominacija članstva SDA da upravo on bude kandidat za člana Predsjedništva BiH. Ipak SDA je odlučila da ne sluša članstvo i da se upusti u administrativne manipulacije kojim je otvorila mogućnost da kandidat za Predsjedništvo BiH bude supruga predsjednika SDA Sebija Izetbegović.

Zvizdić nije želio učestvovati u izrežiranom procesu pa je zatražio da se njegovo ime delistira sa spiska kandidata. Zanimljivo, odmah nakon njegovog delistiranja od kandidature je odustala i Sebija Izetbegović. Na taj način omogućeno je da za Predsjedništvo BiH bude kandidiran Šefik Džaferović, tj. osoba od povjerenja obitelji Izetbegović.

(PRESS)