Petak, 04.12.2020.

Evropska unija izolovala Bošnjake! Srbi i Hrvati mogu u EU, za Bošnjake granice zatvorene

Subota, 27.06.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Stavljanje Bosne i Hercegovine na listu zemalja čijim državljanima će od 1. jula 2020. godine biti zabranjen ulazak u Evropsku uniju (EU) predstavlja restriktivnu mjeru usmjerenu isključivo prema građanima BiH koji se izjašnjavaju kao pripadnici bošnjačkog naroda, piše PRESS.

Najavljene mjere Evropske unije (EU) znače da će državljanima BiH koji imaju putne isprave, odnosno pasoše Republike Srbije i Republike Hrvatske, biti omogućen ulazak u zemlje Evropske unije.

Većina bosanskih Srba pored bh. državljanstva ima i državljanstvo Srbije, a isti slučaj je i s bosanskim Hrvatima koji imaju državljanstva Republike Hrvatske. U skladu s tim bosanski Srbi i bosanski Hrvati uživaju sva ustavom i zakonom zagarantovana prava u susjednim zemljama poput prava na posjedovanje putnih isprava Srbije i Hrvatske.

Radio Slobodna Evropa: BiH ispala iz igre, njeni državljani neće moći u EU od 1. jula

Drugu državu u BiH nemaju samo Bošnjaci i mala grupa građana koja ima pravo na dvojno državljanstvo, ali ga nije iskoristili. U skladu s tim odluka Evropske unije može se smatrati kao direktni udarac isključivo na Bošnjake koji nemaju drugog pasoša od pasoša države Bosne i Hercegovine.

Podsjećanja radi, na osvježenoj listi, koju je danas objavio Radio Slobodna Evropa (RSE), za sada je manje od 20 država za čije državljane bi Evropska unija mogla otvoriti granice od 1. jula, među kojima su, iz regiona, samo Srbija i Crna Gora.

Ovom listom nije tretirana Republika Hrvatska s obzirom na to da je ova zemlja, kao što je već poznato, od 2013. godine članica Evropske unije.

(PRESS)

Tagovi: Bošnjaci EU granica