Ponedjeljak, 08.03.2021.

Krišto o događajima oko mise za Bleiburg: Da li je ovo neko drugo Sarajevo?

Subota, 27.06.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto (HDZ) u proteklim sedmicama vodila je prepisku unutar službi Vijeća ministara BiH s ciljem dobivanja odgovora od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o tome šta je poduzelo u vezi sa događajima na dan održavanja mise za Bleiburg u Sarajevu od 16. maja.

Krišto je pitala šta je ovo ministarstvo poduzelo i šta namjerava poduzeti u vezi “organiziranog napada na vjerska prava i slobode, ljudska prava uzoritog kardilana Vinka Puljića kao i na vjerske osjećaje katolika i hrvatskog naroda u BiH”.

Iz ovog ministarstva Krišto je prvobitno odgovoreno da je ovo pitanje proslijeđeno Ministarstvu sigurnosti dalje na postupanje.

“Napominjemo također, da u skladu sa dlanom 14. stav 7. Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini, nije od crkve ili vjerske zajednice upućena žalba na ograničavanje javnog očitovanja vjere ili uvjerenja, a koliko nam je poznato nadležni kantonalni organ nikad nije donio odluka o ograničavanju ili zabrani održavanja ovog vjerskog događaja. lz toga proizllazi da nije prekršen Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica, kao ni Temeljnog ugovora između Svete stolice i Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da je navedeni događaj protekao bez ijednog incidenta”, naveo je zamjenik ministra Dževad Mahmutović.

Krišto je bila nezadovoljna ovim odgovorom pa je dalje putem Generalnog sekretarijata Vijeća ministara pisala.

“Radi podsjećanja, ministre kad ste govorili o 50. obljetnici Blajburške tregedije i Križnog puta koja je obilježena u Sarajevu komemoracijom i polaganjem vijenaca i molitvom. Nakon 75 godina s pravom se možemo pitati – da li su to neki drugi ljudi, da li je to neko drugo Sarajevo ili je to neko drugo vrijeme? Vrijeme znamo da jeste neko drugo, pa umjesto da se bavimo onim što je nadležnost Parlamenta i interes Bosne i Hercegovine mi medijskom hajkom udaramo na autonomiju katoličke crkve, na vjerske slobode, skrećemo sa bitnih tema kojima bi se trebali baviti, od raznoranih afera, diploma, afera ‘Asim’, netransparentrog i nezakonitog trošenja novca poreskih obveznika 10,5 miliona maraka u aferi ‘Respiratori’ itd”, navela je Krišto.

Međutim, i nakon njenog ponovljenog upita Ministarstvu za ljudska prava dobila je identičan odgovor.

(Klix.ba)

Tagovi: Borjana Krišto