Petak, 30.10.2020.

Nermin Muzur za PRESS: Prevljak privatizovanjem udruženja i kampanjom koju vodi potvrđuje potrebu za ILIDŽOM JEDNAKIH, A NE POVLAŠTENIH stanovnika

Nedjelja, 27.09.2020. | BiH | Intervju | Najnovije | Vijesti | Autor

Nermin Muzur rođen je 1985. godine u Sarajevu. Završio je Petu gimnaziju Sarajevo, sportski smjer. Diplomirani je profesor sporta i tjelesnog odgoja. Na Fakultetu za javnu upravu, Univerziteta u Sarajevu, stekao je diplomu magistra poslovne uprave. Petnaest godina aktivno je igrao odbojku, nastupao za omladinske selekcije Bosne i Hercegovine. Nakon igračke karijere, bogato domaće i internacionalno iskustvo stekao kao jedan od najmlađih odbojkaških sudija u Bosni i Hercegovini. Dugogodišnje radno iskustvo stekao je u realnom sektoru u oblasti prodaje i marketinga. Radno iskustvo sticao je najvećim dijelom u internacionalnoj kompaniji, na rukovodećim poslovima. 2017. godine formirao je Turističku zajednicu Kantona Sarajevo i zajedno sa svojim timom napravio značajne rezultate na domaćoj i internacionalnoj sceni. Predsjednik Turističke zajednice bio je do 2017. godine. Na lokalnim izborima 2012., kao i 2016. godine, izabran je za općinsko vijeće Ilidže ispred SDA. Na Općim izborima 2018. godine direktnom voljom građana izabran u Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, gdje je trenutno zastupnik stranke Naroda i pravde.

Vi ste odlučili prije nekoliko godina napustiti SDA. U tom periodu obnašali ste funkcije unutar SDA, a i nalazili ste se na funkcijama do kojih se dolazi političkim imenovanjem (direktor Turističke zajednice KS). Šta Vas je ponukalo da napustite SDA i uđete u jednu potpuno novu priču?
Pod kakvim pritiscima ste funkcionisali na samom početku? Da li je sada, kada je NiP već etablirana politička stranka, manje pritisaka i da li Vam je lakše funkcionisati?

Tako je. Vrlo važna stvar je da sam SDA napustio na početku svojih mandata, kada sam bio Predsjednik Turističke zajednice KS, kada sam bio Šef kluba vijećnika SDA u OV Ilidža itd. nije se dakle to desilo kada nešto nisam dobio ili po isteku mojih mandata.

MOJA BORBA UNUTAR SDA POČELA JE 2012. GODINE

Ako se vratimo malo unazad podsjetit ćemo se da moja borba unutar SDA počinje 2012. godine sa pismima koja sam pisao predsjedniku Tihiću. Ugledni članovi SDA na Ilidži su bukvalno otjerani, a zamijenjeni su ljudima koji su u SDA prešli iz raznih drugih političkih partija, a sve se to dešavalo po dolasku Fikreta Prevljaka za predsjednika općinske organizacije stranke. Pisao sam mu o dešavanjima unutar OO SDA Ilidža, o tome da predsjednik Prevljak podržava kandidata Stranke ZA BiH za načelnika Općine Ilidža, a naš kandidat je tada bio Senaid Memić. Prevljak to nije krio, pa je odlazio i na predizborne skupove Stranke za BiH.

SUKOB PREVLJAK-MEMIĆ I PREUZIMANJE UNUTARSTRANAČKE VLASTI IZETBEGOVIĆA OD TIHIĆA

Postojala je stalna tenzija na relaciji Prevljak – Memić, kojem su spremali izglašavanje nepovjerenja itd. Loša kadrovska politika i neprincipijelni stavovi samo su bili neki od razloga da se još 2012. nekako nazirao moj početak kraja priče sa SDA. Iskreno mislio sam da će se to moći riješiti unutar SDA, ali nije.

Prevljak je u tom trenutku bio važan kotač za preuzimanje unutarstranačke vlasti Izetbegovića od Tihića, tako da je i tad kao i sad mogao raditi šta je htio samo da bude tu kad treba. Bez obzira na sve nisam razmišljao o promjeni stranke u smislu prelaska, dugo sam imao samo jednu opciju – da napustim sve i posvetim se samo poslu, dok nismo pokrenuli neku novu priču. Želio sam da pokušamo nešto uraditi sa ovom novom ekipom i idejom za koju mi niko ne može prigovoriti da sam u njoj radi lične koristi i funkcija, jer ih nismo ni imali.

Napustili smo naše pozicije i pokrenuli smo sve ispočetka.

STRAŠNI PRITISCI U POČETKU

Ovaj posao je jako dinamičan, stvari se smjenjuju kao na traci. Pritisaka je bilo strašnih na početku – ustaljena matrica; ako ste bili ‘u ratu’ od ranije ‘štimaju’ vam se razne stvari; ako ste na nekoj funkciji bili onda ide pokušaj diskreditovanja u smislu ostvarivanje lične finansijske koristi ili slično i tako redom.

Bio sam mlad i moj izbor su i do tada, a i nakon toga bili poštenje i čestitost, tako da nisam imao ‘oraha u džepu’ uvidom u moj imovinski karton i uvidom u moje račune i finansijske tokove vidjelo se jasno kako i na koji način živim, tako da su svi ti pokušaji i pritisci pali u vodu. Vremenom se čovjek i navikne živjeti sa tim.

I danas je izražen veliki pritisak na ljude koji mi daju podršku, to čak ide i do otvorenih prijetnji. Vjerujem ne još dugo.


Ostali ste dosljedni prijateljstvu, ali i političkim stavovima Elmedina Konakovića što je dokaz da iskreno vjerujete u promjenu i ideju NiP-a. Šta to NiP nudi i šta ovu stranku razlikuje od SDA čiji ste članovi bili i Vi i gospodin Konaković?

Od samog početka smo zajedno. Prolazili smo iste borbe i uočavali iste nepravde samo na različitim nivoima. Iz toga smo prvo naučili šta i kako ne želimo nikad više. NIP je ponudio jedan potpuno drugi pristup, koji nema hipoteku niti teret velikih šefova ili “neki viših” interesa. Na prvom mjestu nam je država, pa narod-čovjek, kojem želimo da vratimo nadu, kojem želimo da pokažemo da može drugačije (a to je pokazala Vlada ‘Šestorke’), da je moguć drugačiji pristup.

Na samom formiranju smo rekli odlučno: Ne, mi ne nudimo povlaštenja niti lični benifit. Nudimo borbu sa nultom stopom tolerancije na korupciju, borbu za ravnopravno, a ne povlašteno društvo, društvo u kojem imaju prednost sposobni, a ne podobni.

Našim imenovanjima u toku Vlade ‘Šestorke’ gdje je preko 40% bilo nestranačkog stručnog kadra smo se tako i ponašali i to i dokazali. Danas je NIP najbrže rastuća stranka u BiH, i sigurni smo da će se nastaviti taj trend sve dok se god budemo drđžali gore navedenih principa: država, narod, pravda, nulta stopa tolerancije na korupciju i sposobni, a ne podobni kadrovi!


Na Općim izborima 2018. godine birači su Vam ukazali povjerenje i omogućili Vam mandat u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Kako vidite funkcionisanje ovog organa i generalno vlasti u FBiH? Šta se može promijeniti i zbog čega se to još uvijek ne mijenja?

Tako je, 2018. godine sam dobio povjerenje građana i izabran sam u Predstavnički dom Parlamenta FBiH. Razočaran sam odnosom i načinom funkcionisanja federalnog nivoa vlasti. Posebno se ovo odnosi na dio izvršne vlasti i Vladu FBiH. Ta Vlada služi sama sebi i svojim stranačkim šefovima. Jedinstveni su samo kada je potrebno donijeti Budžet iz kojeg crpe novac, za sve ostalo se ne mogu dogovoriti.

TRENUTNA VLADA FBiH NIJE I NIKAD VIŠE NE TREBA DOBITI POVJERENJE GRAĐANA

Ova Vlada FBiH nije ni dobila povjerenje ovog saziva Parlamenta, a samim tim ni građana koji su glasali za parlamentarce u ovom sazivu od 2018. Vlada u kojoj je normalno da predsjedavajući zajedno sa jos nekim članovima Vlade ima privatne kompanije koje surađuju sa Vladom FBiH, Vlada u kojoj imate umješanost njenih članova i stručnih službi u najnemoralnijoj aferi “respiratori” itd. Imamo Vladu koja nikad nije dobila povjerenje, koja svojim radom pokazuje da ga nikad ne treba ni dobiti. Ako ima bolja strana federalnog nivoa vlasti onda je Parlament FBiH, na čelu sa predsjedavajućim Mirsadom Zaimovićem.

Na ovogodišnjim izborima Vi ste kandidat Četvorke za načelnika Ilidže. Šta zamjerate aktuelnom načelniku Senaidu Memiću i politici stranke koja ga tolike godine drži na ovoj poziciji?

Zahvaljujem se na povjerenju i kandidaturi, kako kolegama iz moje stranke, tako i kolegama iz stranaka ‘Četvorke’.

NAPREDAK I PLANSKI RAZVOJ ILIDŽE ZAUSTAVLJEN JE SA SMRTI AMERA ČENANOVIĆA

Kao što sam pisao u onim pismima sa početka razgovora, još od smrti rahmetli Amera Čenanovića Ilidža više nikad nije bila mirna. Napredak i planski razvoj Ilidže je zaustavljen. Stalni sukob na relaciji Memić-Prevljak je nažalost najviše osjetio narod i sama Ilidža. Dugo godina su tu, stalno su prisutne neke borbe i rasprave, a nerijetko jedan drugog koriste kao izlaznu varijantu i razlog zbog čega nešto nisu uradili. Već sad nemam vremena da se bavim Memićem i tim šta je on uradio ili nije, okrenut sam naprijed, gledamo i pripremamo šta možemo uraditi od 16.11.

Godinama ste bili dio OO SDA Ilidža, a na čijem čelu se nalazi Vaš protukandidat Fikret Prevljak. Da li Prevljaka doživljavate ozbiljnim protukandidatom?

Da na zadnjim unutarstranačkim izborima sam izabran u Izvršni odbor SDA Ilidža sa najvećim brojem glasova. Bio sam glas naroda unutar tog odbora, često sam imao drugačije mišljenje, za koje sam skupio kolekciju opomena i predisključenja iz SDA, razlog za njih je dakle isključivo bilo moje ukazivanje na propuste i probleme (posjedujem arhivu). Čovjek pred penziju sa preko 60 godina bi trebao da bude više nego ozbiljan protukandidat.

Prevljak, ako je vjerovati medijima, ne gubi vrijeme. Redovno drži govore, dijeli bombone, pokrenuo je web stranicu… Na čemu Vi koncipirate Vašu kampanju? Kakve su reakcije s terena?

Vidio sam da je Prevljak privatizirao udruženja, da radi te neke vidove kampanje, koji samo potvrđuju istinitost i potrebu za ILIDŽOM JEDNAKIH, A NE POVLAŠTENIH stanovnika. Iskreno bih volio da se Prevljak što više pojavljuje u medijima, jer njemu treba više vremena. Od njega svi očekujemo da prvo podnese izvještaj kao predsjednik i odgovorna osoba SDA Ilidža o tome šta je uradio za prethodnih 10 godina, jer ako znamo da je svih tih godina vladala SDA, onda je on najodgovornija osoba za sve. Sa nestrpljenjem to svi očekujemo.

I na kraju, da li imate program po kojem planirate djelovati ako Vam građani Ilidže ukažu povjerenje? Šta prioritetno namjeravate popraviti i šta sa sigurnošću možete obećati da ćete izvršiti?

Naravno, moji obilasci i razgovori sa građanima kao zastupnika u Parlamentu FBiH i kao predsjednika NIP Ilidža se ne zasnivaju na pričama o drugima, već samo i isključivo na našem jasnom planu i viziji za budućnost.

Ilidža sretnih, a ne provilegovanih stanovnika. O našim preciznijim planovima ćemo svakako govoriti kada krene kampanja. Sa sigurnošću obećavam da neću promijeniti svoj broj telefona i moje kontakte i da će vrata načelnika Općine Ilidža biti otvorena za sve. Neće mi uopšte biti važno ko je 15. novembra glasao za mene, a ko nije. Nakon izbora sam načelnik svih stanovnika Ilidže. Učinit ću sve da moj rad, projekti i djela koja ostanu iza mene me učine zapamćenim načelnikom Ilidže.

Ilidža može bolje!