Četvrtak, 03.12.2020.

Koldžo se vanredno obratio, poručio da se građani ne brinu jer se vrši redovna dezinfekcija haustora

Utorak, 27.10.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar2

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo obratio se građanima povodom loše epidemiološke situacije u zemlji, želeći da ukaže na to da se bh. društvo trenutno nalazi u najvećoj krizi od obustave agresije na BiH.

Istakao je da se zbog pandemije koronavirusa svi nalazimo u teškoj situaciji te da je njegova obaveza kao načelnika da ukaže na taj problem.

“S obzirom na statističke pokazatelje koji gvoore da imamo drastičan porast broja oboljelih na prostoru Bosne i Hercegovine i Sarajeva kao nekog ko trenutno ima ubjedljivo najveći broj zaraženih lica koronavirusom, smatram da je vrijeme i da zaista treba još jednom podvući crtu i naglasiti da u ovom trenutku jedina odbrana koju imamo je korištenje svih onih mjera koji je propisao Krizni štab, što podrazumijeva obavezno nošenje maski, stalna higijena ruku i držanje socijalne distance”, potcrtao je Koldžo.

Kao načelnik i kao komadant Civilne zaštite, dodaje, izdao je naredbu štabu Civilne zaštite da poduzme mjere na dodatnoj dezinfekciji ugroženih područja, odnosno područja u kojima je najveći broj zaraženih koronavirusom.

“S obzirom da smo evo prateći statistiku u prethodnih nekoliko dana uočili da koronavirus napada najviše one najgušće naseljene prostore Sarajeva i Novog Sarajeva i da je praktično na onoj mapi koja prikazuje taj stepen širenja koronavirusa na Novom Sarajevu identifikovan kao prostor gdje je on najviše zastupljen trenutno ulice Aleja lipa, Behdžeta Mutavelića, Azize Šaćirbegovića, Zvornička, Zahira Panjete i Mustafe Behmena. Mislim prije svega na ulaze zgrada i one dijelove koje koristi veliki broj naših sugrađana s ciljem da evo i na taj način u pozitivnom smislu djelujemo na smanjenje širenja ove bolesti”, poručio je Koldžo.

Naglasio je i da je u svakodnevnom kontaktu s Domom zdravlja Novo Sarajevo i da informacije koje dobija nisu dobre.

“Smatram da vijesti još uvijek nisu dramatične i da je na svima nama da na neki način pomognemo medicinskim radnicima u Domu zdravlja da rade svoj posao, ali isto tako zahtjevamo i od svih drugih nivoa vlasti da poduzmu sve ono što mogu da urade u ovom trenutku kako bi svi eventualno zaraženi imali prijeko potrebnu medicinsku njegu. Općina Novo Sarajevo je pored tih četrnaest mjera koje smo predvidjeli i proveli, a praktično proveli i još tri dodatne mjere, jedina općina u BiH koja je u nekoliko navrata izvršila potpunu dezinfekciju cjelokupnog prostora, zatim pomogli smo i medicinskim ustanovama na našem prostoru, a i šire”, kazao je Koldžo.

Za oba medicinska centra na prostoru sarajevskog kantona obezbijedili su, podsjeća, sredstva za nabavku po jednog respiratora. 

“Ono što građani treba da znaju je da bez obzira što je situacija u ovom trenutku zaista teška, evo i mi iz Općine Novo Sarajevo, ja kao načelnik i svi moji uposlenici, službenici u organu uprave Novo Sarajevo uključujući i Civilnu zaštitu smo u punom kapacitetu. Radit ćemo sve ono što u ovom trenutku spada u naše nadležnosti kako bismo pomogli smirivanju ove situacije, ali potrebno nam je da svi budemo odgovorni, da svi vodimo računa šta radimo, da svi vodimo računa o svom zdravlju, o zdravlju svojih ukućana, svojih najbližih, svojih prijatelja i da se ponašamo odgovorno”, poručio je Koldžo.

Tagovi: Nedžad Koldžo