Srijeda, 14.04.2021.

Krizni štab KS kao produžena ruka SDA: Je li krajnje vrijeme da se počne razmišljati o smjeni?

Utorak, 27.10.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Krizni štab Kantona Sarajevo direktno se stavio u zaštitu Stranke demokratske akcije (SDA) i njenih pokušaja da se prolongira smjena aktuelne Vlade Kantona Sarajevo. S obzirom na to da se Krizni štab KS očito upleo u političke procese krajnje je vrijeme da se postavi pitanje kredibiliteta članova Kriznog štaba KS i njihove eventualne smjene.

U momentu kada je broj zaraženih koronavirusom u Kantonu Sarajevo na rekordnom nivou, sa tendencijom daljnjeg rasta, Krizni štab KS odlučio je da dozvoli Skupštini KS održavanje sjednice u Domu mladih.

Podsjećanja radi, Skupština KS u proteklom periodu sve sjednice održavala je online iako je epidemiološka slika bila znatno bolja nego danas. Da bi se razumjela potreba i insistiranje predsjedavajućeg Skupštine KS Mirze Čelika da se sjednica održi “uživo” nužno je analizirati dnevni red zakazane sjednice.

Na dnevnom redu jedna od tačaka je odeđivanje datuma na kojoj bi se izglasalo nepovjerenje Vladi Kantona Sarajevo u kojoj glavnu riječ vodi SDA. Čelik, svjestan činjenice da se pojedini zastupnici Četvorke nalaze u izolaciji, odlučio je da sjednicu zakaže u Domu mladih jer je prosto nemoguće da svi zastupnici Četvorke dođu na nju.

SDA računa da će zloupotrebom zdravstvene situacije u Kantonu Sarajevo prolongirati smjenu Vlade KS i tako zadržati bar još neko vrijeme vlast u KS u svojim rukama i rukama podobnih kadrova koje su instalirali na ključnim pozicijama.

Zanimljivo je što je Krizni štab naprasno izuzeo Skupštinu KS iz svoje naredbe, baš onako kako to odgovara Stranci demokratske akcije, ali i da je SDA upravo naredbu Kriznog štaba iskoristila kao povod i pokriće zbog kojeg bi Čelik zakazao sjednicu u Domu mladih.

Predsjednica Kriznog štaba KS Aida Pilav već je objasnila kako ona nije potpisala spornu naredbu i da je to umjesto nje učinila državna službenica Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo koja ima ovlaštenja da potpisuje naredbe s obzirom na to da se Pilav nalazi u izolaciji.

Krizni štab KS odavno je izgubio povjerenje građana Kantona Sarajevo i zbog toga je krajnje vrijeme da se počne razmišljati o smjeni Kriznog štaba KS i imenovanju novog koje će poduzeti odlučne korake i upustiti se u borbu protiv širenja pandemije koronavirusa, a ne biti produžena ruka SDA.

(PRESS)

Tagovi: Aida Pilav