Subota, 19.06.2021.

Šta Erik Larson sprema za decembar

Utorak, 27.10.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar2

Amerikanac Erik Larson (Eric), koji je prije četiri mjeseca stigao u Sarajevo i obavlja dužnost višeg savjetnika za borbu protiv korupcije u Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom u Kantonu Sarajevo, zabrinut je zbog korupcije u zapošljavanju.

Operativni nivo

Kazao je ovo šef ovog ureda Erduan Kafedžić. On tvrdi da će Ured, kao i Larson, koji svakodnevno učestvuje u radu, vrlo brzo prijeći na operativne aktivnosti, piše Avaz.

“Ono što može biti interesantno javnosti, to možemo očekivati tek u decembru. Tačnije, tada će biti govora o mnogim konkretnijim stvarima i predmetima. Ali za sada o tome ne možemo govoriti”, kaže Kafedžić.

Prema njegovim riječima, Ured je sada posebno fokusiran na zapošljavanje u javnim institucijama.

“Situacija je zaista haotična. Radim pet godina na ovim poslovima i ne znam da je gore bilo. Gospodin Larson je s profesionalne strane veoma zabrinut za ovaj stepen korupcije, pogotovo u segmentu zapošljavanja. Zloupotrebe koje se dešavaju su na jednom visokom nivou, vidjet ćemo šta ćemo tu napraviti”, govori Kafedžić.

Određen rizik

Istakao je da se ovih dana najavljuje ponovo smjena Vlade KS, ali da ona uvijek sa sobom nosi određene rizike.

“Nije moje da smjene komentiram, ali sada sve to pratimo. Uvijek smjene vlade nose sa sobom zloupotrebe kod zapošljavanja, imenovanja, procedura. I od onih koji odlaze i dolaze. To je mač s dvije oštrice i mi moramo biti na nivou zadatka”, kaže Kafedžić.

Šta s javnim nabavkama

Kafedžić nam je kazao da problem predstavljaju i javne nabavke.

“Generalno, naši najveći problemi su javne nabavke, zapošljavanja i imenovanja. I to se sada sve prati. Ali u decembru ćemo imati konkretnije poteze”, ističe Kafedžić.

Tagovi: Eric Larson