Ponedjeljak, 25.01.2021.

Izetbegović obesmislio pravnu državu: Ne morate državi dokazivati da imate fakultetsku diplomu, neka država dokazuje da je nemate

Petak, 27.11.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović sinoć je ponovo svojim medijskim istupom obesmislio pravnu državu, ali i kompletan obrazovni sistem u BiH. Svojim porukama mladim i poštenim ljudima poručio je da se džabe trude i završavaju regularne fakultete jer se na pozicije mogu postaviti podobni kadrovi i bez fakulteta, a naknadno neka država utvrđuje ispunjavaju li oni uvjete za radna mjesta koja su okupirali.

Zadržavanje kompromitiranog Osmana Mehmedagića zvanog Osmica na čelu Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine jedan je od ključnih prioriteta predsjednika SDA. To što mu je zvanično poništena fakultetska diploma Bakir Izetbegović ne smatra spornim već naprotiv.

„Ili recimo afera koja se veže za gospodina Osmica. OSA ima izvanredne rezultate, to niko ne dovodi u pitanje. Riječ je o nekoj diplomi, da li on ima diplomu ili nema. Ako nema, on treba da ode. Neka dokažu da nema diplomu. Imaju te komisije“, rekao je sinoć na O kanalu lider SDA Bakir Izetbegović.

Iz ove izjave možemo zaključiti kako Bakir Izetbegović živi u uvjerenju da organi države Bosne i Hercegovine trebaju „dokazivati da Osman Mehmedagić nema diplomu“. Zaboravio je Izetbegović da se ne nalazi OSA BiH na mjestu Osmana Mehmedagića već da se Osman Mehmedagić nalazi na mjestu direktora OSA BiH – iznimno važne državne agencije.  

Visoka stručna sprema obavezujući je uslov za obnašanje dužnosti direktora OSA-e i to je jasno precizirano u Zakonu o OSA BiH. Upravo ovu činjenicu u posljednjem izvještaju koji je podnesen Vijeću sigurnosti UN-a posebno je istakao i visoki predstavnik Valentin Inzko ukazujući na problem fakultetske diplome Osmana Mehmedagića.

Dakle, Osman Mehmedagić treba dokazati državnim institucijama da posjeduje fakultetsku diplomu jer bez fakultetske diplome, vrlo prosto, ne može biti direktor OSA-e. Priča kako se u suštini cijeli sistem države BiH treba podrediti Osmici samo je jedan od dokaza koliko je SDA privatizirala OSA-u.

Da bi objasnili suludu tvrdnju Bakira Izetbegović navest ćemo primjer koji plastično objašnjava šta nam to lider SDA potura kao normalno. Naprimjer, za sudiju Suda Bosne i Hercegovine, prema Izetbegovićevom tumačenju, može biti izabrana osoba sa srednjom školom ukoliko ima papir – bez obzrira da li je validan – o završenom fakultetu. Taj sudija nakon izbora ima pravo da sudi sve dok mu neko ne utvrdi da zapravo nema fakultetsku diplomu već srednjoškolsko zvanje vlasuljara. Kada inspekcija poništi lažnu fakultetsku diplomu, sudija može kod Denisa Prcića kupiti novu diplomu o završenom pravnom fakultetu. Nakon toga, sudija ima pravo svoju novu lažnu diplomu proglasiti državnom tajnom i ne dostaviti je nadležnom tužilaštvu koje ispituje validnost njegovih obrazovnih kvalifikacija. I naravno, u tom periodu obnašati dužnost sudije s punim ovlastima i odlučivati o sudbini optuženika.

Zaboravio je lider SDA da Tužilaštvo BiH već duže vrijeme pokušava izvršiti provjeru diplome koju je Mehmedagić izvukao iz rukava nakon što mu je poništena fakultetska diploma iz Banja Luke. Riječ je o diplomu s Američkog univerziteta u BiH, a koji je u vlasništvu kontroverznog Denisa Prcića. Pravosudni organi ne mogu izvršiti svoj dio posla jer im Osman Mehmedagić ne želi dostaviti svoju novu fakultetsku diplomu koju je, podsjećanja radi, proglasio državnom tajnom.

U konačnici, ako je Osman Mehmedagić profesionalac, kako je moguće da Bakir Izetbegović kao predsjednik SDA ima uvid u njegovu fakultetsku diplomu, a nadležni pravosudni organi nemaju. Jer ako Izetbegović tvrdi da je Mehmedagić visokoobrazovana osoba, onda to tvrdi jer je vidio nekakav papir. Ako je taj papir validan, zbog čega Mehmedagić odbija da ga dostavi na vještačenje.

(PRESS)