Subota, 17.04.2021.

Jedinstveni podvig ruske arhitekture: Koliko znate o simbolu Moskve?

Petak, 27.11.2020. | Vijesti | Novinar2

Sa svojom crvenom fasadom, raskošnim ornamentima i fantastičnim kupolama, nije ni čudo što se Crkva Svetog Vasilija smatra jednim od jedinstvenih podviga ruske arhitekture. Prvobitno sagrađena između 1555. i 1561. godine u znak sjećanja na vojno osvajanje, zgrada nastavlja da oduševljava hiljade i hiljade posjetilaca svake godine na poznatom moskovskom Crvenom trgu.

Crkva je svjetski poznata po svom bajkovitom izgledu, ali koliko znate o njenoj historiji? 

U nastavku vam donosimo pet fascinantnih činjenica Travelmagazina o crkvi, od imena cara koji je naručio izgradnju, ali i izabrao originalnu boju. 

Izgradnju naručio Ivan Grozni 

Ivan IV Vasiljevič (1530-1584), prvi car Rusije, naredio je izgradnju 1555. godine nakon ruskog zauzimanja nezavisnog Kazaškog kanata (današnji Kazahstan) i pobjede nad Tatarima. Ivanova reputacija okrutnog i strogog vođe dovela je do njegovog popularnijeg nadimka Ivan Grozni. U stvari, neke priče o izgradnji kažu da je Ivan naložio da oslijepe neimenovanog arhitektu (ili arhitekte) kako nikada ne bi postojala druga zgrada poput nje.

Zgradu čini 10 crkava 

Raspored je zasnovan na jednoj masivnoj centralnoj crkvi koja se zove Pokrov. Četiri velike crkve raspoređene su oko centralnog jezgra poput tačaka kompasa, a četiri manje crkve su dijagonalno postavljene. Uprkos sistematskom grupisanju ovih kapela, cjelina je asimetrična i mijenja izgled u zavisnosti od tačke gledišta. Deseta crkva je dodata 1588. godine u čast svog imenjaka Vasilija Blaženog. Pravoslavni svetac je predvidio da će trećina Moskve stradati u velikom požaru 1547. 

Spoljašnost je prvobitno bila obojena u bijelu boju 

Iako je danas Crkva Sv. Vasilija prepoznata po svojoj živopisnoj spoljašnjosti, ukrasi su dodati tek 200 godina nakon dovršetka građevine. U stvari, vjeruje se da je prvobitno bila obojena u bijelo sa zlatnim kupolama. Tek u 17. vijeku ruski arhitektonski stilovi počinju da uključuju i raznolike šeme boja.

Crkva Svetog Vasilija nije zvanično ime hrama 

Zvanični naziv je Pokrov Presvete Bogorodice na Rovu. Ovo proizlazi iz pobjede cara Ivana Groznog nad tatarskim uporištima, koja se dogodila tokom praznika Pokrova. 

Ona je pod zaštitom Uneska 

Kao i druge kulturne znamenitosti, Crkva Svetog Vasilija preživjela je nekoliko različitih epoha svjetske historije. Godine 1928. zgradu je konfiskovao Sovjetski savez i pretvorio u sekularni muzej. Mnogo decenija kasnije, 1990. godine, crkva je pored Kremlja i Crvenog trga prepoznata kao mjesto svjetske baštine Uneska. Od tada se zgrada vratila svojoj prvobitnoj namjeni i počela je da radi kao crkva. Od 1997. služi kao pravoslavna crkva sa nedeljnim bogosluženjima.

Tagovi: Crkva moskva