Ponedjeljak, 25.01.2021.

Šarović odgovorio na Dodikove prijetnje: “Ako obezvlaste gradonačelnike, čuće se glas građana na ulici”

Petak, 27.11.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar2

Još je neizvjesno hoće li vlast posegnuti za zakonom kojim želi da obezvlasti gradonačelnike.

Poručio je ovo predsjednik SDS-a Mirko Šarović u intervjuu za srbijanske medije, dodavši da, ako se te najave obistine, ne bi bilo iznenađenje da se kao posljedica čuje i glas samih građana čija bi izborna volja bila direktno ugrožena.

Za same gradonačelnike i načelnike izabrane na lokalnim izborima, najavljene izmjene zakona u praksi značile bi i da neće moći ostvariti svoje predizborne programe, koje su obećali građanima, usljed promjene uslova, što u najgorem scenariju može dovesti i do izlaska građana na ulice – naglasio je Šarović.

On ističe da je jasno da vlast najavljenim zakonom kažnjava volju građana i bukvalno im se sveti za njihovu slobodu mišljenja, izraženu na izborima.

U praksi, donošenje takvog zakona bi značilo dalje raščlanjivanje lokalne samouprave i nastavak centralizacije Republike Srpske, finansijske i svake druge, što kao posljedicu neminovno ima dalje siromašenje mnogih gradiova i opština u Srpskoj, jer centralna vlast ne razumije njihove brige, potrebe i prioritete – rekao je Šarović.

Odgovarajući na Dodikove prijetnje upućene građanima odmah poslije izbora, Šarović kaže da je to sad već uobičajeni Dodikov rječnik i za to dosad nikada nije bio kažnjen, na bilo koji način, piše Srpskainfo.

Čini mi se da se ambijent i okolnosti mijenjaju i da će za takvu politiku SNSD, u kojoj su građane i glasače smatrali samo za jedno obično stado, biti sve manje aplauza, a sve više kritika i sankcija. Sad već se stvara kritična masa, posebno u Banjaluci, gdje su građani pobijedili tu ukorijenjenu ravnodušnost i nije im više svejedno šta se dešava oko njih – zaključio je Šarović, navodi se u saopštenju SDS-a.

Tagovi: Mirko Šarović