Ponedjeljak, 20.09.2021.

Uprkos migrantskoj krizi Bišćani dijasporu i goste dočekuju raširenih ruku

Nedjelja, 27.12.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar2

Pandemija korona virusa, ali i migrantska kriza uticale su da se u Bihaću turizam prepolovi. Hotelijeri bilježe i do 80 posto manju posjetu, ali ipak s optimizmom i porukom “preživjeli smo” ulaze u Novu godinu, piše N1.

Ekipa N1 bila je na Bihaćkoj zimskoj priči, te provjerila da li je stigla dijaspora. Godinu dana korona krize, četiri pune migrantske, sto muka, ali Krajišnici ne gube duh.

Svoju dijasporu, ali i goste dočekuju raširenih ruku:

N1:Je li stigla dijaspora u Bihać?

“Jeste, odlična je situacija, došli su od svuda.”

“Slovenija, Njemačka, Austrija, Švicaska. Drago mi da dođu, odmah se drugačije osjećaš.”

“Iz Švedske sam došao. Samo maska u avionu. Ne treba test, bitno da ste bh. državljani i to je to”.

U gradu na Uni počela je i „Bihaćka zimska priča“ i to uz strogo poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

“Pastrma sudžuk, kupus kiseli sve je domaće. Sve ide, polako, nadamo se da će biti bolje. Ništa bez kupusa i mesa ove godine”, kaže Hanisa Dedić.

“Fino se prodaje, posebno oni proizvodi koji djeluju na upalu pluća, za bronhitis, astmu, kašalj, kovid, imunitet… Mnogo mušterija koje su bile prošle godine vraćaju se i ove godine”,navodi Idriz Gerzić iz Bosanske Krupe.

Domaća hrana, slastice, suveniri, ali i proizvodi za jačanje imuniteta mogu se kupiti u zimskom gradu u Bihaću. Dijaspora ne štedi novac, pa 200 ml ehinaceae, koja itekako podiže imunitet plaćaju i do 200 KM – i nije im skupo.

Skup će biti turistički minus 2020.godne u Unsko-sanskom kantonu. Muku muče hotelijeri, posla skoro da i nema.

“Postotak je prema svemu sudeći, što hotelijeri kažu, i do 80 posto pada, što je nevjerovatna brojka. Bihać je uprkos svemu u julu i avgustu bio jedna od najposjećenih destinacija u BIH. Tu su nam pomogli prvenstveno domaći turisti. Tu se niko od toga neće obogatiti, ali zadržan je kontinuitet, preživjelo se”, rekao je Armin Amidžić, direktor Turističke zajednice grada Bihaća

I preživjeće se, sa optimizmom, uprkos brojnim problemima, Bišćani dočekuju 2021.godinu. Pored migrantske i epidemiološke krize, jednako ih mori i ona demografska, zbog koje su mnoge porodice raštrkane po bijelom svijetu.

Tagovi: Bihać Dijaspora