Srijeda, 25.11.2020.

Analizirali smo izjavu Mirze Čelika: Njegovo neznanje je kao more duboko

Srijeda, 28.10.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik danima sili održavanje sjednice u Domu mladih, iako su se apsolutno svi drugi zastupnici izjasnili da zbog pogoršane epidemiološke situacije žele da se sjednica održi u online formatu. Danas na ‘mjestu zločina’ samo on i pojedini SDA zastupnici.

Paralelno, dok je samo zrak strujao kroz Dom mladih, održan je Kolegij Skupštine na kojem su prisustvovali predstavnici svih stranaka koje participiraju u radu Skupštine, kao i premijer Vlade, te sekretar Skupštine, na kojem su usaglasili, onako kako to Poslovnik i nalaže kada i na koji način će se održati pomenuta sjednica.

Čelik se danima unazad ponosito šepurio Ilidžom misleći da u svojim rukama ima savršen plan, no zaboravio je da ga je usaglašavao sa Prevljakom, te je on mogao biti samo plan, a nikako savršen.

Vidno stresiran, ispuhanog ega stao je Čelik danas pred kamere kako bi priprijetio da će on sve neposlušne zastupnike koji se nisu pojavili na skupštini disciplinirati – bit će on baja i u Skupštini k’o što je u Rakovici ne zvao se on Mirza.

“Zastupnici su, pretpostavljam malo krenuli u izbornu kampanju pa pokušavaju napraviti paralelni sistem i to im uspjeva, a ni državni službenici ne poštivaju Zakon o državnim službenicima i protiv svih onih koji su danas učinili i ogriješili se o zakon biće podnesena kako disciplinska prijava, tako ćemo pozvati na odgovornost sve one koji ne poštuju zakon o državnim službenicima”, rekao je Čelik i ostao na nogama.

Podsjetimo da su po Zakonu o državnoj službi KS državni službenici osobe postavljene rješenjem na radno mjesto u organ državne službe, u skladu sa zakonom.

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo nisu državni službenici jer njih niko ne postavlja rješenjem. Zastupnici se biraju na direktnim izborima i na mandatni period pa je s toga i u Zakonu o državnoj službi KS navedeno, između ostalog, da su članovi Skupštine Kantona, članovi Vlade Kantona, sudije Kantonalnog suda u Sarajevu i kantonalni tužioci, kantonalni pravobranilac i zamjenici kantonalnog pravobranioca, lica koja nisu državni službenici i čiji se radno-pravni status uređuje drugim propisima su.

Zastupnici nisu ni namještenici kako to tvrdi predsjedavajući Čelik. Prema Zakonu o namještenicima u organima državne službe u FBiH namještenici su osobe koje u organima državne službe obavljaju poslove utvrđene u popisu iz člana 6. ovog zakona.

Da pojednostavimo, državni službenik je npr. stručni saradnik za protokol, namještenik je npr. domar, dok je zastupnik-zastupnik.

(PRESS)