Ponedjeljak, 18.01.2021.

Koristi li Ajnadžić zadnje sedmice mandata da pogoduje banci, a na štetu građana?!

Subota, 28.11.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar2

Nakon što smo objavili kako načelnik općine Ilidža Senaid Memić koristi zadnje sedmice mandata za unaprijeđivanje podobnih službenika, doznajemo i nove primjere zloupotreba perioda tranzicije u kojima načelnici koriste sudijsku nadoknadu vremena za nepodopštine koje njihovi načelnici ne bi uradili. Jednu od takvih zloupotreba bilježimo u općini Centar, gdje su stanari ulice Danijela Ozme neprijatno iznenađeni početkom radova na uklanjanju šest mjesta za parkiranje u korist izgradnje “mini-parka”.

Jedan od stanara je na društvenim medijima objavio kako načelnik Ajnadžić koristi zadnje dane mandata da bliskoj firmi nabaci posao vrijedan 50,000 KM, ali iz dobro obaviještenih izbora bliskih rukovodstvu općine Centar, PRESS saznaje da cijela stvar ima dublju pozadinu.

Naime, radi se o pogodovanju interesima NLB banke čija poslovnica je smještena u ovoj ulici, a na štetu interesa građana.

Kako pouzdano saznajemo, NLB banka je donirala općini Centar 70,000 KM kako bi Općina – koja ima pravo naručivati radove i biti investitor na površini ispred banke – za njihov račun uredila nešto što je nazvano “mini park”, a radi se u suštini o postavljanju par klupa i rasvjetnih tijela koja bi uljepšala izlog banke.

O ovome stanari ulice i korisnici parkinga kojeg NLB banka uz Ajnadžićevu asistenciju želi uzurpirati nisu bili obaviješteni, nisu bili uključeni u donošenje odluke a općinski vijećnici sa kojima smo razgovarali kažu kako ni oni nisu bili upoznati sa ovim projektom.

Ogorčeni stanari kažu kako je banka odranije zakupila četiri parkirna mjesta u ulici i kako će ukidanjem dodatnih šest doslovno “ukrasti ulicu” od stanara. Do sad je u ulici bilo 38 parkirnih mjesta a nakon uzurpacije od strane NLB banke ostat će ih 28, od čega je pet rezervisano za određene institucije a dva su namijenjena osobama sa invaliditetom. Ako znamo da zakup četiri mjesta u prvoj zoni košta oko 25,000 KM vidimo da ni pandemija nije prepreka banci da oko 100,000 KM ove godine utroši na komfor, na štetu građana.

“Bolje bi bilo da su nam Huni doselili u ulicu od ove banke, a strašno je što Općina i Kanton ne čine ništa da zaštite interese građana. Ovo je očito država po mjeri jedino državnih uhljeba i bankarskog sekora,” kaže jedna od stanarki ulice.

Na slikama sa lica mjesta očigledno je da gradilište nije uređeno po zakonu, nedostaje građevinska tabla sa koje bi se znalo ko je investitor, ko izvođač i šta se ustvari gradi na ovoj lokaciji, a nedostaju i saobraćajni znakovi koji bi upozorili na radove. Sve što su stanari dobili jeste obavijest na A4 formatu kojom se upozoravaju da izmjeste svoja vozila. Obavijest je postavljena na neradni dan (Dan državnosti), odnosi se već na idući dan i na njoj nema ni potpisa ni pečata. Sve to nije bila prepreka inspekciji da zaključi kako je na terenu sve u redu i kako nema prepreke za odvijanje radova.

Očito se Ajnadžiću žuri da se radovi završe prije nego što upravljanje općinom Centar preuzme njegov nasljednik Srđan Mandić.

Sve u svemu, čini se kako u SDA nisu shvatili zašto su poniženi na izborima u Sarajevu i kako nastavljaju sa bahatim ponašanjem na štetu građana a u korist zakulisnih halki.