Četvrtak, 03.12.2020.

Nikšić: Osmica je izbor SDA, SNSD-a i DF-a, a ja ću insistirati na odgovornosti

Četvrtak, 29.10.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić gostovao je na N1 televiziji gdje je prokomentarisao činjenicu da se na čelu OSA BiH i danas nalazi kompromitovani kadar SDA Osman Mehmedagić zvani Osmica.

Nikšić je otvoreno upitan da li očekuje da će Osman Mehmedagić i uposlenik OSA-e Muhamed Pekić biti razrješeni dužnosti zbog nezakonitog izuzimanja snimaka s nadzornih kamera JP BH Pošte, a sve kako bi utvrdili ko je to podnio anonimnu krivičnu prijavu protiv Mehmedagića.

“Osman Mehmedagić je u tehničkom mandatu. Zajednička komisija je imala na dnevnom redu prijedlog za njegovo ponovno imenovanje”, rekao je Nikšić.

Istakao je da to samo govori kako su SDA, SNSD i DF postigli dogovor da se obnovi mandat Osmanu Mehmedagiću, ali da očito postoji problem s četvrtim partnerom, tj. HDZ-om.

Dodao je da su zastupnici HDZ-a odbili da učestvuju u radu Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-om jer predsjedavajući Vijeća ministara BiH nije uputio prijedlog za imenovanje glavnog inspektora OSA-e, a koji treba biti pripadnik hrvatskog naroda.

“Bez zastupnika iz reda hrvatskog naroda, prema Poslovniku, Komisija ne može raditi. Mišljenje Zajedničke komisije nije obavezujuću za Vijeće ministara BiH”, rekao je Nikšić.

Što se tiče podizanja optužnice protiv Mehmedagića, Nikšić je rekao da u zakonu jasno stoji da se može pokrenuti procedura smjene direktora OSA-e ukoliko se protiv njega pokrene krivični postupak zbog odavanja dlužbene tajne ili zloupotrebe položaja.

“To su činjenice, ali nama činjenice ništa ne govore. Kod nas je važniji politički dogovor”, rekao je Nikšić.

Što se tiče falsifikovanih diploma, on je rekao da je Mehmedagić dostavio na uvid diplomu Pravnog fakulteta tj. više škole i diplomu Američkog univerziteta u Tuzli.

“Svi smo imali priliku vidjeti šta se tu problematizira. To je posao za Tužilaštvo BiH, pravosudne organa i pedagoške inspekcije. Ako se utvrdi da je i ta diploma lažna, insistirat ću na odgovornosti onog ko je priložio tu diplomu i onoga ko mu je omogućio sticanje te diplome”, rekao je Nikšić.

Otkrio je da je razgovarao s Bogićem Bogićevićem o tome da Bogićević nakon lokalnih izbora preuzme dužnost gradonačelnika Sarajeva.

(PRESS)