Ponedjeljak, 08.03.2021.

Borenović: Danas se dogodio vrhunac izbornog lopovluka i neviđene drskosti

Nedjelja, 29.11.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar2

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović poručio je da se na ponovljenim izborima u Bosanskom Novom dogodio vrhunac izbornog lopovluka i neviđene drskosti vladajućih stranaka.

Vladajuće stranke ne prezaju ni od čega, pa ni od prevara tokom ponavljanja izbornog procesa na jednom izbornom mjestu, a potpuno svjesni da će oči javnosti tu biti usmjerene“, rekao je Borenović.

Kaže da je pokušaj ubacivanja stotina unaprijed popunjenih glasačkih listića matrica djelovanja vladajuće koalicije u Bosanskom Novom, ali i u drugim sredinama:

“Na primjeru današnjih ponovljenih izbora na jednom biračkom mjestu u novogradskom naselju Suhača, može se vrlo lako utvrditi odgovornost svih učesnika tog dobro sinhronizovanog kriminalnog izbornog prevarantskog lanca u kojem se očigledno nalaze pojedinci iz institucija nadležnih za izborni proces sa svih nivoa. Ti pojedinci moraju biti razotkriveni, dovedeni pred lice pravde, sankcionisani i trajno obilježeni kao počinitelji krivičnog djela i prevaranti koji prekrajaju volju građana“, ističe Borenović.

Dodao je da su nakon današnjeg sramnog pokušaja prevare zapravo razotkrivene izborne manipulacije u Bosanskom Novom, gdje čitav proces treba poništiti i ponoviti uz obezbijeđene uslove nesmetanog odvijanja izbora.

Borenović je istakao da je ovaj slučaj još jedan alarm da je neophodno pristupiti hitnim izmjenama Izbornog zakona kako bi se omogućilo zakonito i pošteno odvijanje izbornog procesa.

“Svakako, veliku zahvalnost dugujemo i odlučnim i hrabrim posmatračima koji nisu dopustili da nastavi odvijanje započete izborne prevare, uprkos mogućnostima da trpe ogromne pritiske”, zaključuje Borenović.

Jednako je reagovao i predsjednik SDS-a Mirko Šarović koji je izjavio da je u Bosanskom Novom, u mjestu Suhača, danas ponovo došlo do krađe glasova kao i na dan izbora, zbog čega su izbori u tom mjestu prethodno poništeni.

(Klix)