Subota, 28.11.2020.

Epidemiološke mjere (ne) važe za političare

Petak, 30.10.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Dok svakodnevno rušimo rekorde u broju zaraženih, ljekari i krizni štabovi apeliraju na poštivanje propisanih mjera, političari po svome. Posebno je to vidljivo u Tuzlanskom kantonu, gdje su proteklih dana organizirani veliki predizborni skupovi, a mjere, naravno, nisu poštovane. Izostale nisu ni međusobne uvrede, a svime se javno hvale i preko društvenih mreža.

Više od dozvoljenih 100 osoba na otvorenom prostoru bez maski i distance. Tako je bilo na skupovima PDA i SDA.  Sa skupova poslane različite poruke…

“Posebno smo ponosni što smo našim skupovima protivničku stranku poslali na pod. Njima trebaju respiratori. Mi ćemo ih uključiti na one Fadilove neispravne respiratore”, poručila je Elzina Pirić iz PDA. 

“Nama treba sistem vrijednosti koji će valorizirati rad, odgovornost, odnos prema građanima, prema društvenoj zajednici”, rekao je Bego Gutić iz SDA.

A zajednica, posebno zdravstvena, probleme ima sa neispravnim doniranim respiratorima od Ujedinjenih Arapaskih Emirata te nedostatkom opreme i kadra i više od 60 hospitaliziranih pozitivnih pacijenata.

“Kliničke slike su prilično teške. Nije uopšte zanemarljivo. Mi se s tim nosimo evo sedmi mjesec. Što se tiče osoblja, imamo 34 inficirana zaposlenika svih profila”, rekao je Vahid Jusufović iz UKC Tuzla.

Do bolnice i respiratora nije došla Velida Šehović koja je bila inficirana, a i onkološki je pacijent. Preležala je bolest kod kuće, a sumnja da se zarazila u taksiju.

“Da zna šta je to, mislim da bi svako nosio rukavice na nogama i rukama. Govorim ono što sam ja preživjela. Bila mi je laka klinička slika. Imala sam nemoć. Kao kada imate jaču gripu. Ali to ustvari nije gripa”, kazala je Šehović.

Najveći broj zaraženih dolazi sa privatnih slavlja i ugostiteljskih objekata. Predizborni i drugi skupovi moraju biti najavljeni ali nisu zabranjeni, stav je Kriznog štaba TK.

“Donijeli smo naredbu kojom se zabranuju svi javni skupovi, gdje će biti prisutan broj manji od 40 osoba u zatvorenom prostoru i manje od 80 na otvorenom prostoru uz pridržavanje svih higijensko epidemiloloških mjera koje su na snazi”, relaje  Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Šta Kantonalna uprava za inspekcijske poslove radi po pitanju kontrole na terenu, nismo saznali jer nam direktor Amel Mehanović nije odgovorio na pozive i upite. Dvije trećine kapaciteta u COVID bolnici u sklopu UKC-a Tuzla je popunjeno. Ljekari i zdravstveni radnici po ko zna koji put apeluju na građane da shvate ozbiljnost istuacije i da se pridržavaju predloženih mjera.

(N1)