Subota, 08.05.2021.

Pacijente vraćaju i Foča i Nevesinje, nema mjesta na COVID odjeljenju

Petak, 30.10.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar2

Zbog pogoršane epidemiološke situacije i u drugim opštinama, bolnice u Foči i Nevesinju ne mogu da primaju pacijente iz Trebinja.

Stanko Buha, vršilac dužnosti direktora Bolnice Trebinje za medicinska pitanja kaže da svakodnevno sa kovid odjeljenja otpuštaju po pet-šest pacijenata kako bi smjestili novooboljele koji su težeg zdravstvenog stanja.Osim smještajnih kapaciteta, najslabija karika, trenutno, u Bolnici Trebinje je, dodaje Buha, rendgenologija.

„Mi na kovid odjeljenju imamo 27 kreveta i sedam kreveta u tzv. izolaciji, gdje su smješteni pacijenti koji čekaju na rezultate testova. Trenutno je to odjeljenje puno i imamo problem da smjestimo jednog pacijenta.Neki koji bi trebalo da u bolnici čekaju rezultate testiranja upućeni su u izolaciju. Imamo probleme i na drugim odjeljenjima , između ostalog, dva pravnika su nam odsutna, četiri načelnika, od šest rendgen tehničara tri su odsutna, tako da nam je rendgen najslabija karika u dijagnostikovanju korona virusa, jer on radi i za druge pacijente. Do jutros nismo vraćali nikoga iz južnih hercegovačkih opština, nismo primali pacijente iz Nevesinja i Gacka, upućivali smo ih u bolnice u Nevesinju i Foči, ali i oni su pri popunjavanju kapaciteta. Stvarno će nam biti potrebni dodatni smještajni kapaciteti jer je tek počela sezona zimskih respiratornih infekcija, uključujući grip, korona virus i sve ostale“, rekao je Buha.

Neophodno je iznaći rješenje za smještaj novooboljelih. Na današnjem sastanku sa načelnicima odjeljenja doneseni su zaključci koje će predstavnici bolnice iznijeti na sjednici Štaba za vanredne situacije Grada Trebinja.

Doktor Buha je apelovao na građane da se pridržavaju svih propisanih mjera koje su aktuelne od početka pandemije jer, kako je istakao, bez toga, epidemiološka situacije se neće smirivati.