Subota, 08.05.2021.

Vreli dani: U Bagdadu temperature i do 51 stepen Celzijusa

Petak, 31.07.2020. | Globus | Najnovije | Vijesti | Autor

Širom Bliskog istoka val vrućine donio je po život opasne temperature, a jedno od najneugodnijih mjesta za naći se tamo ovih dana, pokazao se Bagdad.

Meteorološke agencije javile su da je u utorak u Bagdadu izmjereno nešto manje od 52°C, prenosi BBC. To je jedna od najviših temperatura ikada zabilježenih u tom gradu. Srijeda nije donijela nikakvo olakšanje, nego temperaturu od tačno 51°C.

Svi građani koji su to ikako mogli, ostali su u svojim domovima, a oni koji su se zatekli na ulici, koristili su improvizirane tuševe što su ih postavili Bagdađani.

Stanje u višemilionskom gradu još i gore otežava to što gradska infrastruktura nije u najboljem stanju, posebno električna mreža, pa su stanovnici dobar dio dana prepušteni da se oko električne energije za frižidere, klima uređaje, ventilatore i drugo, snalaze sami pomoću generatora.

Irak se, pored svega, suočava i sa vrlo niskim cijenama nafte, najvažnijeg nacionalnog izvora prihoda, s političkim nemirima, kao i epidemijom koronavirusa kojim je u Iraku do sada zaraženo 118.000 ljudi, a umrlo ih je 4603.

Tagovi: Bagdad