Srijeda, 03.03.2021.

O čemu su govorili lideri EU na Bledskom forumu: Lideri država hvalili sebe i kritikovali Evropu

Ponedjeljak, 31.08.2020. | Najnovije | Region | Vijesti | Autor

Bled – Premijeri sedam država članica EU na Bledskom forumu podijelili su svoje stavove o funkcionisanju evropske zajednice tokom pandemije.

Ovo je 15. Bledski strateški forum koji tradicionalno okuplja lidere regije, ali i svjetske, kako bi raspravljali o gorućim temama današnjice. Ove godine Forum se održava pod posebnim uvjetima usljed pandemije koronavirusa. Tema će biti “Izazovi i mogućnosti u post-COVID-19 svijetu: Susjedi – regije – globalni svijet: Partneri ili rivali?”

“Pandemija COVID-19 pogodila je društva i ekonomije širom svijeta i promijenila svijet koji smo dosad poznavali. Ako želimo stvoriti otpornu i održivu globalnu zajednicu sposobnu odgovoriti izazovima 21. stoljeća, ponovno otkrivanje naših društava je neizbježno”, poručuju organizatori ovogodišnjeg Foruma u Bledu.

Govorili su lideri Češke, Italije, Slovenije, Poljske, Mađarske, Hrvatske i Bugarske u okviru liderskog panela “Evropa poslije Bregzita i Kovida19”. Osim o pandemiji, rijči je bilo i o ekonomskoj ulozi EU u svijetu, ali i o tome gdje je vide u budućnosti.

Bugarski premijer Bojko Borisov je poput srpskog predsednika Aleksandra Vučića, a koji je to uradio još na početku pandemije pre šest meseci, kritikovao EU po pitanju reagovanja na pandemiju virusa korona i ocjenio da u EU nije bilo dovoljno solidarnosti i da evropska zajednica nije bila spremna za krizu.

“Nije Evropa naučila ništa na osnovu ove pandemije. Mi nemamo nijedan medicinski protokol, nemamo jasno definisano nosimo li maske ili ne…”, primetio je Borisov.

Ističe da se tokom pandemije svaka zemlja bavila sobom i da su se čak “takmičile” koja će prije da zatvori granice.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da ni od koga u EU nije dobio signal da nešto tokom predsjedavanja Hrvatske EU nije bilo kako treba.

“Pet dana nakon početka predsjedavanja odnijeli smo pobjedu na izborima, a nikada nisam dobio signal da je nesto pogrešno u našoj politici i vrijednostima, naprotiv”, rekao je Plenković tokom diskusije na Bledskom strateškom forumu.

Kako kaže, tokom pet mjeseci predsjedavanja važile su preventivne mjere, uvedene zbog pandemije virusa Kovid-19 ali, istakao je on, potreban je globalni odgovor na pandemiju.

Prema njegovim rečima, potrebno je uskladiti evropske mjere sa opštim, a mora da se obezbjedi konsenzus i kada se radi o lijekovima, vakcinama…

“EU bi mogla više da uradi. Potreban nam je zajednički odgovor”, rekao je Plenković.

Slovenački premijer Janez Janša izjavio je da je Hrvatska dobro obavila predsjedavanje u tom periodu i najavio da će predsjedavanje Slovenije EU naredne godine proteći u post Bregzit eri.

On je rekao da se bliži zima i da samim tim raste zabrinutost kako sačuvati bezbjednost ljudi, a da ekonomija funkcioniše.

Poljski premijer Mateuš Moravijecki smatra da su suverene zemlje reagovale brzo na pandemiju i da je Poljska bila uspješnija od drugih zemalja.

On je poručio da su potrebne tri stvari koje bi EU trebalo da uradi, a kao prvu on je istakao da bi trebalo očuvati transatlantsko jedinstvo kao stub bezbjednosti.

“Drugo da centralna Evropa postane lokomotiva i motor rasta i procvata cijele EU. Pustite nas da radimo svoj posao. Treće – zajednička vizija da se razumjemo bolje uprkos različitostima”, ocenio je on.

Premijer Mađarske Viktor Orban smatra da je EU u problemu, jer nije prepoznala svoju novu poziciju u ekonomiji i da više nije ta koja mijenja igru, već da su tu i SAD i Kina.

“Nemamo evropsku vojsku i to je takođe jedan od problema što više nismo odlučioci u igri”, rekao je Orban.

Tagovi: Bledski forum