Ponedjeljak, 20.09.2021.

Voditeljica na javnom servisu hvalila lik i djelo Dobrice Ćosića, pa napisala izvinjenje ‘Nisam bila informisana imala sam 4 godine’; Mujadžić odgovorila ‘da niste na lijepe oči prošli, nešto bi i zapamtili’

Četvrtak, 31.12.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar2

Urednica i voditeljica jutarnjeg programa na Javnom servisu Zvezdana Stojaković danima pravi nedopustive gafove, čita vijesti bez priprema, zamuckuje te sagovornicima u emisiji “Jutro za sve” BHRT-a postavlja potpuno nevjerovatna pitanja, piše SB.

No, ovog puta se nećemo baviti njezinim lingvističkim eskapadama i gafovima, stvari su mnogo ozbiljnije prirode.

Jučer je, naime, voditeljica napravila pravi skandal uživo.

Tako smo saznali da je Dobrica Ćosić jedan od najvećih Srba ikada, važnija ličnost od Charlesa Goodyeara, Miroslava Krleže, Slobodana Kovačevića…

Dragi naši, kao što znate, na današnji dan 1921. godine rođen je Dobrica Ćosić, koji važi za jednog od najvećih srpskih pisaca druge polovine dvadesetog vijeka. Napisao je: “Deobe”, “Koreni”, “Vreme smrti”… Bio je prvi predsjednik Savezne republike Jugoslavije od juna 1992. do juna 1993.. – kazala je voditeljica BHRT-a.

Nakon ovoga, voditeljica je najavila kratki prilog u kojem smo se trebali prisjetiti najvećih ličnosti iz prošlosti. Pa smo tako saznali da je Dobrica Ćosić bio veći i poznatiji od tvorca automobilskih guma Charlesa Goodyeara, čuvenog sarajevskog gitariste Slobodana Bode Kovačevića, jednog od osnivača legendarnih “Indexa”, velikog književnika Miroslava Krleže….

Isti taj Dobrica Ćosić bio je jedan od autora Memoranduma SANU-a (Srpska akademija nauka i umjetnosti).

Voditeljica bi trebalo da dobro zna da se Ćosić smatra za idejnog začetnika Srpske demokratske stranke u Kninu i istoimene stranke u BiH krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina, također nije joj nepoznato niti da se radi o ideologu srpskog nacionalističkog pokreta te kako Ćosićeva knjiga „Bosanski rat“, objavljena 2012. godine, između ostalog, osporava učešće Srbije u ratu u BiH i genocid u Srebrenici.

Trebalo bi da zna voditeljica i da su Ćosićeve ideje imale veliki utjecaj i odlučujuću ulogu u svemu što je srpska nacionalno-državna politika činila na destabilizaciji i konačnom pokušaju uništenja BiH, falsificira, manipulira, obmanjuje, laže…

TREBALO BI DA ZNA, ALI NIJE ZNALA …

Naime, urednica i voditeljica jutarnjeg programa na Javnom servisu Zvezdana Stojaković oglasila se jučer na svom Facebook profilu ovim povodom:

Osjećam potrebu da se izvinim svim ljudima koji su moju najavu jučer u jutarnjem programu pogrešno shvatili i protumačili. Naime, u svojoj najavi sam spomenula Dobricu Ćosića, nisam znala i nisam bila dobro informirana vezano za njegove političke aktivnosti s obzirom da sam za vrijeme njegovog rada i djelovanja imala četiri godine. Nikako ne podržavam njegovu ideologiju niti se u bilo čemu slažem sa njim i njegovim djelovanjem. Svi koji me pratite znate da sam vise od 10 godina vodila i uređivala Bajramski, Uskršnji i Ramazanski program. Da među svojim prijateljima, kumovima i rodbini imam ljude raznih nacionalnosti. Nikada nisam gledala ljude po tome kako se zovu, koja im je boja kože i nacionalnost nego samo kakvi su ljudi. Još jednom se izvinjavam na svojoj brzini i nesmotrenošću i mogu vam obećati da se nikada neće ponoviti. Halalite, kako kažemo.

P.S. Znate da sam u svojim najavama i odjavama znala i poselamiti i pozdraviti ljude, sve je bilo vođeno iskrenom emocijom i empatijom prema svim ljudima

Njen status brutalno je prokomentarisala Elma Mujadžić, kandidatkinja za načelnicu Općine Novi Grad Sarajevo koelacije DF-GS:

Ako ste studirali jedan od fakulteta koji se bavi društvenim naukama u Sarajevu, onda ste na prvoj godini učili o Političkom sistemu BiH, negdje se raspad Jugoslavije morao “provući” kroz silabus.
Eh tu negdje se inspominje Memorandum SANU-a.
Eh tu se i spominje Dobrica Ćosić.

Ako ste studirali.
Ako niste na lijepe oči “prošli”.
Nešto bi i zapamtili!