Utorak, 27.07.2021.

Je li Sebija Izetbegović falsifikovala svoj doktorat? Afera bi mogla koštati i njenog supruga Bakira

Utorak, 01.06.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | novinarka

BiH već danima trese ozbiljna “afera doktorat” u kojoj je u glavnoj ulozi Sebija Izetbegović, supruga jednog od najmoćnijih političara i šefa SDA Bakira Izetbegovića, ujedno direktorica najvažnije zdravstvene ustanove – Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Na nogama je cijela javnost, politička se scena uzdrmala, a bilo je i otvorenih prijetnji smrću novinarima koji su otkrili aferu. Policija je uhapsila čovjeka koji je prijetio novinaru Senadu Hadžifejzoviću, koji kaže da “strahuje za život i porodice” te kako mu Bakir i Sebija Izetbegović preko svojih medija crtaju metu na čelu. Naime, upitni su stručnost i zvanje dr. Sebije Izetbegović, odnosno vrlo je zagonetan način na koji je “ostvarila”, odnosno nije ostvarila, svoj doktorat, koji joj je omogućio napredovanje u karijeri, bez obzora na to što je supruga prvog Bošnjaka BiH.

Na djelu je pravi rašomon, očito teža politička intriga koja ima dublju pozadinu (moguće obračun s Bakirom Izetbegovićem u priči iz koje se baš nije lako izvući), jedna zamumuljena priča kojoj se ne nazire rješenje (svaka zainteresirana strana tumačit će je kako njoj odgovara), a kako se čini, mogla bi imati i velike političke implikacije za Bakira Izetbegovića (barem određene probleme na političkoj sceni), jer oporba i mediji izvan kontrole SDA ne ispuštaju aferu iz ruku, ali, opet, zna se kako se na ovim našim balkanskim prostorima rješavaju skandali u koje su upleteni politički moćnici, pa i neki  mediji već nagađaju da će se za koji dan sve smiriti i izgladiti.

Poznati hrvatski liječnik i ginekolog dr. Asim Kurjak vjerojatno nije ni slutio kakvu će lavinu pokrenuti kada je nedavno na Face TV kazao kako on “nije bio mentor Sebiji Izetbegović” niti je ona magistrirala kod njega, a on ne zna kako je i gdje ona polagala ispite, jer kod njega nije.

U sarajevskom Avazu javio se i Muradif Pajt, koji tvrdi da je Sebija zapravo od njegove bivše supruge, dr. Aide Cviko, koja je bila u Zagrebu na postdiplomskom studiju u isto vrijeme kada i Sebija Izetbegović – “ukrala magisterij”. Pajt tvrdi da nije pohađala predavanja te da je uskoro otišla u Tursku ponijevši magisterij njegove supruge. Kada je tražio da joj ga vrati, ona je to učinila, ali, kaže, bez prvih nekoliko stranica na kojima piše ime mentora i članova komisije.

– Ne tvrdim da ja prepisala ili plagirala magisterij moje supruge, nego da je ukrala rad. Ne zna što je s tim radila i zašto je izvadila stranice – kaže Pajt. Potom se javila i poznata zagrebačka liječnica Sanja Kupešić, nekada profesorica na postdiplomskom studiju, a sada zaposlena u bolnici u El Pasu u Teksasu, koja također potvrđuje da Izetbegović nije bila polaznica postdiplomskog studija u Zagrebu, kako tvrdi.

– Ne sjećam se da je Izetbegović bila registrirana polaznica nastave niti je polagala ispite kod mene – kaže Kupešić za Avaz. Činjenica je da je Sebija Izetbegović došla na specijalizaciju u Zagreb negdje u ljeto 1992., kada je već počeo rat u BiH. U Zagrebu je živjela, kaže Pajt, s Aidom Cviko.