Petak, 24.09.2021.

Biden nakon povlačenja iz Afganistana: Okončan najduži rat u američkoj historiji

Srijeda, 01.09.2021. | Globus | Najnovije | Vijesti | Autor

Protekle noći Sjedinjene Američke Države su okončale dvadesetogodišnji rat u Afganistanu, najduži u američkoj historiji, kazao je u utorak predsjednik Joe Biden u najnovijem obraćanju naciji.

Izvršili smo jedan od najvećih zračnih mostova u historiji s preko 120.000 ljudi koji su evakuirani na sigurno. Taj broj je dvostruko veći od onog što su stručnjaci vjerovail da je moguće”, kazao je Biden, dodavši da nijedna zemlja nije uspjela izvesti ništa slično.

Dan nakon završetka povlačenja američkih trupa iz Afganistana, Biden je istakao kako je ova uspješna operacija rezultat nevjerovatne vještine, i hrabrosti trupa Sjedinjenih Država, njenih diplomata i obavještajnih službenika.

Biden je rekao kako se ne slaže s onima koji su kritizirali povlačenje iz Afganistana.

Preuzimam odgovornost za ovu odluku”, podvukao je.

Istakao je kako će SAD nastaviti diplomatske napore kako bi izvukli preostale Amerikance iz zemlje, za koje se vjeruje da ih ima između 100 i 200.

Iako se SAD povukao iz Afganistana, i dalje će nastaviti raditi na tome da osigura da talibani ispune svoje obaveze, uključujući siguran izlaz za one koji žele napustiti Afganistan, dodao je, pozvavši se na rezoluciju koju je donijelo Vijeće sigurnosti UN o stvaranju zone “sigurnog prolaza”, za one koji žele napustiti aerodrom u Kabulu.

Ovo šalje jasnu poruku o tome šta međunarodna zajednica očekuje od talibana u smislu napretka, prije svega po pitanju slobode putovanja, slobode odlaska”, podvukao je Biden.

Pojašnjavajući odluku o povlačenju snaga, Biden je poručio američkoj javnosti da više nije vjerovao kako je sigurnost Amerike uvećana time što su trupe bile na terenu u Afganistanu, a samim time se trošile milijarde dolara godišnje.

Kada sam se kandidrao za predsjednika, obećao sam američkom narodu da ću zaustaviti ovaj rat. Danas sam ispunio to obećanje”, dodao je Biden.