Ponedjeljak, 08.03.2021.

Njemačka: Raste broj prijavljenih za program koji pomaže radnicima

Utorak, 02.02.2021. | Globus | Najnovije | Vijesti | Novinar

Broj radnika u Njemačkoj koji su se prijavili za  program koji pomaže radnicima sa promijenjenom šemom rada uslijed pandemije porastao je za gotovo 20 posto u januaru, prema procjenama koje je u ponedjeljak objavio istraživački institut ifo.

Ova šema omogućava preduzećima da zadrže zaposlenike, a da vlada isplaćuje 80 posto plaće.

Prošlog mjeseca 2,6 miliona ljudi prijavilo se za ovaj program, koji je poznat kao skraćeni rad, u poređenju sa 2,2 miliona u decembru, rekli su istraživači iz Minhena.

Tu je 7,8 posto radne snage koja je podložna doprinosima za socijalno osiguranje, u odnosu na 6,6 posto prethodnog mjeseca, javio je dpa.

Ugostiteljstvo je posebno pogođeno, jer su barovi i restorani prisiljeni da budu zatvoreni od novembra pod drugom blokadom zemlje, dok je turizam trenutno uglavnom zabranjen.

– Hoteli i restorani, koji su posebno pogođeni lockdownon, prednjače u broju prijava s 55,9 posto radne snage – rekao je ekspert za tržište rada sa instituta ifo Sebastian Link.

U trgovini, u januaru se broj radnika prijavljenih na ovaj program više nego udvostručio, na 12,2 posto.

Broj prijavljenih radnika među proizvođačima mašina i opreme, osnovnih metala i metalskih proizvoda i u njemačkom automobilskom sektoru,također se povećao.

(FENA)

Tagovi: Njemačka