Subota, 10.04.2021.

Kada Bisera Turković zapošljava podobne: Od vozača do savjetnika

Utorak, 02.03.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Nakon što je Šaban Forić obišao sva diplomatska predstavništva BiH u Njemačkoj i Austriji radeći poslove vozača, konzularnog radnika i tehničkog sekretara, gdje je završio i fakultet u 41. godini, primljen je na konkursu koji je raspisalo Ministarstvo vanjskih poslova BiH kao II sekretar u Uredu za odnose sa javnošću, piše PRESS.

Ulaskom u kabinet ministrice Bisere Turković, počeo je da se bavi rješavanjem njenih ličnih poslova pa je vrlo brzo napredovao u I sekretara i bio formalno u Odsjeku za naučnu, kulturnu i tehničku saradnju, a sada opet formalno kao savjetnik u Odsjeku za informisanje iako mu je znanje engleskog jezika na nivou djece predškolskog uzrasta.

Zaposlenici MVP-a su ogorčeni što se prednost daje podobnim, a ne kvalitetnim kadrovima te kao primjer navode imenovanja: Biljane Marilović na poziciju ministar-savjetnik, u svojstvu šefice odsjeka za planiranje i informisanje, koja nikad nije imala dodira s ovom tematikom te je radni vijek provela u finansijskom sektoru.

Iako ne govori nijedan strani jezik i uskoro odlazi u penziju, Hazima Ražanica unaprijeđena je u zvanje ministar-savjetnik, a poznato je da je na osnovu tri mandata u Ambasadi u Beogradu uspjela da kupi i tri stana, tvrde ogorčeni zaposlenici MVP-a BiH.

Na list je još Almir Hasanović koji je unaprijeđen u ministra-savjetnika i šefa Odsjeka za kadrove mada se u MVP BiH nalazi veći broj iskusnijih i kvalitetnijih pravnika koji očigledno nisu dovoljno podobni.

Asim Dorović postavljen je na mjesto ministar-savjetnik, a nakon povratka iz diplomatsko-konzularne mreže, gdje je zajedno sa suprugom Dijanom radio u Misiji BiH pri UN u Ženevi, njegova supruga Dijana bila je savjetnica u kabinetu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića. Nakon kratkog angažmana u Komšićevom kabinetu Dijana Tabori-Dorović, inače nekadašnja ministrica za pravdu i upravu u Vladi Kantona Sarajevo, primljena je na konkurs koji je raspisao MVP BiH i to kao I sekretar u Kabinetu ministrice Bisere Turković.

Na pozicije savjetnika dovedeni su i Šeta Šuajb, i to umjesto Izmira Talića koji je na konkursu primljen na poziciju savjetnika u Odjel za diplomatsku obuku, ali i dalje radi u Kabinetu ministrice. Talić je ekskluzivno zadužen i za koordinaciju sa Ambasadom Libije u Sarajevu. Naime, voljom Bisere Turković i njenog sina Alija mjesto otpravnika poslova u Ambasadi Libije u Sarajevu, kako smo već pisali, zauzeo je fotograf Almotasem Bellah Dhawi, koji je ministrici i bivšem šefu Komiteta za liječenje libijskih ranjenika Aliju Amišu obećao da će preko računa Ambasade Libije platiti više od dva miliona navodnog duga za koji se tereti Komitet za ranjenike, a koji potražuje fojnički Reumal. Ministrica i njen sin na sve načine pokušavaju da naplate ovaj dug te da ovo lječilište što prije privatizuju kad ga konačno obezvrijede.

Naši izvori iz MVP-a BiH tvrde da Turković namjerava ponovo poslati Ivanu Pejović u bh. ambasadu u Kataru gdje je radila kao tehnički sekretar što je u diplomatskoj praksi poniženje za zemlju prijema.

Među zaposlenim u MVP BiH vlada ogromno nezadovoljstvo, zbog unapređenja i odlaska u DKP mrežu samo podobnih i ministrici bliskih osoba.

Još jedan primjer je i Armin Mešinović sin ambasadora BiH u Libiji, Nermina Mešinovića. Sadašnji ambasador bio je zaposlen u MVP BiH na poziciji ministar-savjetnik, šef Odsjeka za vizno-pasoške poslove i koji je, kako tvrde uposlenici MVP-a BiH, bio poznat po tome što je odrađivao prljave poslove za Turković i njenu porodicu. Njegov sin Armin je munjevito unaprijeđen u savjetnika i dobio je radno mjesto iz pisarnice u kabinetu ministrice Turković i sada je njen savjetnik za Vijeće ministara BiH.

Ministrica nikada nije održala sastanak sa zaposlenima koji smatraju da je ovo najgori menadžment do sada. Sve se svodi na komunikaciju sa “odabranim” koje prethodno filtriraju Forić i Mešinović koji su njezini vunderkind, a koji su zaduženi za “križaljku” kojom se rješavaju pitanja u MVP BiH i koji to koriste u svoju ličnu promociju i ekspresno napredovanje.

(PRESS)