Ponedjeljak, 17.01.2022.

Čović razgovarao s ambasadoricom Njemačke: Naglasio potrebu uklanjanja diskriminacije u Izbornom zakonu

Četvrtak, 02.09.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | novinarka

U Domu HDZ-a BiH u Mostaru održan je sastanak predsjednika HDZ-a BiH i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića i ambasadorice Savezne Republike Njemačke Margaret Uber, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

Na sastanku se razgovaralo o aktuelnim političkim pitanjima. Čović je istaknuo važnost razgovora Izbornom zakonu BiH te nužnosti uklanjanja diskriminacije i pokušaja dominacije.

-Ustav BiH jasno precizira konstitutivne narode i njihovo legitimno predstavljanje kao temelj Dejtonskog sporazuma. Uz pojačan dijalog svih političkih predstavnika te uključenost i medijaciju, prije svega EU i njezinih institucija, politički dogovor i održivo rješenje koje približava Bosnu i Hercegovinu punopravnom članstvu u EU je obveza i ključni vanjskopolitički prioritet – poručuju iz HDZ-a.

Čović je naglasio snažnu opredijeljenost i daljnji napredak NATO savezu kao sigurnosnom okviru koji bi osnažio Bosnu i Hercegovinu i dao dodatnu dimenziju u ekonomskom smislu u privlačenju novih investicija u različite oblasti.