Utorak, 21.09.2021.

SDA-u važnija Melika Mahmutbegović od radnika Binasa

Četvrtak, 02.09.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Radnici Binasa negativno su iznenađeni odlukom Vlade F BiH da ne smijeni direktora Enesa Memića. 

– Riječ je o čovjeku kojem nije stalo do radničkih prava, i čovjeku koji je pokazao da ne umije naći posao. Pod njegovim rukovodstvom Binas je samo za godinu dana od firme koja je imala dobit od tri miliona došao u dubiozu od isto toliko miliona. Ovim nam iz Vlade F BiH šalju poruku da je stranka važnija od firme i ljudi koji u njoj rade, rekli su nam radnici.

Oni su nakon što im je uz posredovanje Vlade FBiH izmiren dio dugovanja za plaće pristali da odrade dio posla koji im je direktor dao. S obzirom da im se opet duguju tri plaće prekinuli proizvodnju koja kako tvrde obimom neće donijeti ništa značajno. Razočaran je i Bajro Melez, predsjednik Sindikata metalaca u BiH koji je imao obećanje da će direktor biti smijenjen.

– Slagali su nas, od sutra direktor neće moći ući u fabriku. Sada ćemo se mi boriti svojim sredstvima, neka premijer Fadil Novalić izabere, ili direktor, ili on, rekao nam je Melez.

Navodno ministar industrije i energetike Nermin Džindić je za smjenu direktora Binasa, ali SDA to opstruira.

– Problem je potpredsjednica F BiH Melika Mahmutbegović koja je očigledno uticajnija u stranci od Novalića. Mi smo s njom imali sastanak 9.2. ove godine kada smo je upozorili da će se ovo desiti. Sve što smo se dogovorili nije ispoštovano, a potpredsjednica nam se više i ne javlja, kaže Melez.

Nedavno je Mahmutbegović putem medija obećala da će isposlovati podršku Vlade Binasu i najavila sretnije dane za radnike. Umjesto toga direktor koji čini se uživa njeno povjerenje nastavlja gomilati gubitke, a radnike pokušava zastrašiti pozivanjem policije. Radnici kažu da im od 2019. nisu uplaćeni doprinosi i da je dug prema poreznoj u posljednjih godinu dana narastao na četiri miliona maraka.

Dok Binas ne radi proizvode koje bi on trebao plasirati na tržište prodaje privatna firma. Uspješan je u tom segmentu i bivši direktor, koji je Binas držao u plusu, a sada radi za firmu iz RS-a koja je Binasu uzela do sada oko 5 miliona maraka vrijednih poslova.

(NAP/PRESS)