Ponedjeljak, 08.03.2021.

Plenković protestovao zbog posjete italijanskih europoslanika granici s BiH

Srijeda, 03.02.2021. | Najnovije | Region | Vijesti | Autor

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković razgovarao je danas putem video veze s predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem i prosvjedovao zbog privatnog posjeta četvero talijanskih zastupnika Kluba Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu, na zelenoj granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine, dana 30. siječnja u Sisačko-moslavačkoj županiji, priopćeno je iz Vlade.

Naglasio je kako je cilj posjeta talijanskih zastupnika bio izazvati incident i narušiti međunarodni ugled Republike Hrvatske, uz nepoštovanje njezinih zakona i institucija. Hrvatska je diplomatskim putem upozorila zastupnike da ne mogu samovoljno prelaziti granicu gdje je to zabranjeno i uputila na prelazak granice na zakonit način na službenom graničnom prijelazu, no oni su to ignorirali. Izrazio je očekivanje da se takva provokacija više neće ponoviti.

Predsjednik Vlade Hrvatske upoznao je predsjednika Europskog parlamenta s naporima koje Hrvatska i njezina granična policija ulažu u kontrolu granice i sprječavanje nezakonitih prelazaka, kao i s postignutim napretkom Hrvatske u završnim pripremama za pristupanje Schengenu.

U razgovoru je obostrano potvrđen privatni karakter posjeta talijanskih socijalističkih zastupnika u EP i činjenica da to ni na koji način nije bilo organizirano, niti odobreno od strane Europskog parlamenta, piše u priopćenju.

Naglašena je važna uloga Hrvatske u čuvanju i upravljanju vanjskom granicom Europske unije.

Predsjednik Europskog parlamenta Sassoli izrazio je svoju potporu ulasku Hrvatske u Schengen te izrazio želju za nastavkom izvrsne suradnje između Europskog parlamenta i Hrvatske, što je predsjednik Vlade također potvrdio.