Subota, 10.04.2021.

SDP pozvao SDA: Ne idite u još jedan opasan eksperiment radi dvije ministarske fotelje

Srijeda, 03.03.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Nakon posljednjih izjava Bakira Izetbegovića da će pokušati imenovati nove ministre u Vladu FBiH kojoj je istekao mandat, kao najveća opoziciona partija želimo pozvati SDA da ne krenu putem kršenja ustavnog poretka i pravnog nasilja, navode iz SDP-a.

“Bakir Izetbegović i SDA su svakako izdali građane kada su dopustili formiranje Vijeća ministara BiH bez Vlade FBiH. Podsjećamo, u junu 2019. su obećali da bez nove Vlade FBiH neće biti novog Vijeća ministara BiH. Također, u Skupštini ZDK SDA je glasala za izbor u Dom naroda FBiH Ive Tadića iz HDZ-a umjesto Vedrana Kesera iz SDP. Na taj način je SDA omogućila kontrolu Doma naroda FBiH Draganu Čoviću i blokirala izbor Vlade. Istovremeno, Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH pod kontrolom SDA nije iskoristio poslovničke mogućnosti da pokrene izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH. Taj proces opstruiše predsjedavajući Doma Tomislav Martinović iz HDZ-a, koji je na tu poziciju izabran rukama SDA”, navode iz SDP-a.

Klub zastupnika SDP BiH u Parlamentu FBiH smatra “da su građani u trećoj godini nakon izbora morali imati legitimnu Vladu FBiH, navode”.

“Tu Vladu FBiH ne može voditi osoba optužena za zloupotrebu milionskih sredstava u vremenu pandemije. SDP BiH je, kao najveća opoziciona stranka, spreman dati konstruktivan doprinos stabilizaciji prilika u FBiH, ali to podrazumijeva poštivanje ustavnih procedura, izbor rukovodstva Federacije BiH i imenovanje punog saziva Vlade FBiH od strane većine SDA-HDZ-SNSD sa svojim partnerima iz DF-a i drugih stranaka. Međutim, ukoliko pristane na gaženje Ustava FBiH samo kako bi se izabrala dva ministra iz reda SDA u Vladu FBiH kojoj je istekao mandat, Izetbegović može očekivati parlamentarnu i pravnu borbu SDP-a svim legalnim sredstvima”, poručuju.

Pozvali su su međunarodnu zajednicu “da izvrši pritisak za imenovanje nove Vlade FBiH, jer smo u trećoj godini nakon održanih izbora, a izborna godina dolazi za devet mjeseci”.

“Umjesto što pojedini dužnosnici međunarodne zajednice poziraju sa premijerom i ministrima kojima je istekao mandat i koji su zauzeti odbranom od optužnica za korupciju, korisnije bi bilo vršiti pritisak da se implementira volja građana. Očekujemo od domaćih i međunarodnih političkih činitelja da postupe trezveno, te da se izborom nove vlade FBiH rad izvršne vlasti vrati u legalne okvire, umjesto da se ide u dalje produbljivanje krize”, navode.

(N1)