Subota, 10.04.2021.

Skupština Kantona Sarajevo: Arijana Memić postavila pitanja i zatresla Tužilaštvo Kantona Sarajevo

Srijeda, 03.03.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

“U toku je 33. radna sjednica SKS. Na istoj sam usmeno postavila 3 pitanja, a zbog vremenske ograničenosti pismenim putem dostavila sam još 4.Pitanja su upućena MUP-u KS i Kantonalnom Tužilaštvu KS, a odnose se na predmet ubistva Dženana Memića i na slučaj odbijanja liječenja djevojčice Nadin Smajlović.Sva postavljena pitanja objavljujem javno i očekujem odgovore koji ću također javno objaviti”, napisala je na svom Facebook profilu Arijana Memić, kantonalna zastupnica i sestra ubijenog Dženana Memmića.

Ona je naime između ostalog upitala Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Da li je uobičajena praksa u MUP-u, da se za “izuzimanje dokaznog materijala” angažiraju fizička lica, koji nisu pripadnici MUP-a, kao što se to desilo u slučaju Memić a u vezi nabavljanja vozila Renault Clio za potrebe izrežirane saobraćajne nesreće u kojoj je učestvovao Hasan Dupovac, tadasnji šef odjela za saobraćajne istrage?

Zatim pitanja su upućena i u slučaju Nadin, djevojčica kojoj je odbijena pružiti zdravstvena usluga. Podjećamo Tužilaštvo KS donijelo je naredbu o neprovođenju istrage, dok je Federalno tužilaštvo po pritužbi advokata porodice Smajlović naložilo pokretanje istrage navodeći da je odluka o neprovođenju istrage bila preuranjena.

Po krivičnoj prijavi roditelja oštećene malodobne Nadin Smajlović donijeli ste Naredbu da se istraga neće provoditi protiv ljekara KCUS prijavljenih za NEPRUŽANJA MEDICINSKE POMOĆI, NESAVJESNO LIJEČENJE I NEOVLAŠTENO OTKRIVANJE PROFESIONALNE TAJNE – jer je po vašem mišljenju očigledno da nije izvršeno krivično djelo. Glavni federalni tužilac je utvrdio da je vaša odluka preuranjena i nezakonita. Radi se o slučaju koji izaziva veliko interesovanje javnosti. Zašto niste otvorili istragu tokom godinu dana koliko ste držali predmet? Zašto ste dozvolili i potvrdili odluku tužiteljice Škaljić koja je očigledno preuranjena, bez da ste ispitali činjenice i sve okolnosti slučaja koje ste bili dužni utvrditi, navela je zastupnica Memić.