Utorak, 27.07.2021.

Dodik: Bonska ovlaštenja su loša prošlost, PIC nas stalno nešto miri

Četvrtak, 03.06.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je na današnjoj press-konferenciji u Istočnom Sarajevu da je došlo do novih komplikacija u odnosima u BiH zbog imenovanja novog visokog predstavnika.

– Neohodno je da se Savjet bezbjednosti donese odluku, relevatnu rezoluciju o tome. Danas se ne zna ko je visoki predstavnik. PIC kaže da su imenovali nekoga, a imamo još Incka. Međunarodni faktor se potpuno delegitimisao kao mjesto provođenja zakona. Radi se o nesređenim odnosima u međunarodnoj zajednici – rekao je Dodik.

Kazao je da BiH, “nažalost, ostaje podijeljena i nesložna”. Istakao je da politički predstavnici Bošnjaka već čestitaju novom visokom predstavniku.– Oni očekuju da će on doći ovdje i raditi ono što oni žele. Bonska ovlaštenja su loša prošlost, njima je dodatno posijan raskol u BiH. Razgovor u Beogradu je bio kvalitetan. Srbija kao potpisnica međunarodnog sporazuma ima pravo da bude aktivno uključena. Do sada je bila isključena – rekao je Dodik.

Naveo je da je Dejtonski sporazum značajno devastiran.

– Ništa nisu uspjeli, taj PIC ponovo zove na pomirenje. Pomiruju nas od 1996., stalno nas nešto mire, a odlukama nas dovode do potpunog konflikta. Bošnjaci žele da OHR ostaje, mi ne vjerujemo u OHR i visokog predstavnika – rekao je Dodik.

Osvrnuo se i na pitanja koja su riješena poput rominga između zemalja u regionu.

– Bošnjaci osporavaju imenovanja iz drugih naroda, to ne vodi dalje. Imamo nesređenu situaciju Obavještajne službe, Ministarstva inostranih poslova… Ostaju problemi oko migranata, očekujem eskalaciju krize, ali RS ostaje čvrsta u politici neprihvatanja migranata na prostoru RS – rekao je, između ostalog, Dodik.

Ponovio je da je izbor članova Centralne izborne komisije nelegitiman.– Skeptičan sam po pitanju mogućnosti napretka i želim da podstaknem činjenicu da je NSRS iskazala spremnost da razgovara sa predstavnicima FBiH o svim pitanjima – naveo je Dodik.

(avaz)