Petak, 24.09.2021.

Zbog Binasa sindikati očekuju da SDA prestane štititi privatne interese lokalnih moćnika

Petak, 03.09.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Radnici bugojanskog Binasa danas su dobili podršku svih granskih sindikata iz oblasti industrije da nastave sa protestima dok se ne smijeni direktor Enes Memić. Predsjednik Sindikata metalaca Bajro Melez tvrdi da će Binas biti primjer kako vlast neće više moći manipulisati sa namjenskom industrijom.

– Naš stav je da uprava društva mora biti smijenjena. U ime Sindikata danas smo poslali pismo svim nadležnim institucijama sa jasnim zahtjevom. Objektivno ovaj direktor nikada nije ni trebao biti postavljen jer se pokazao opravdanim strah onih koji znaju njegov rad u namjenskoj industriji. On jednostavno ne zna pronaći posao i do sada je samo trošio ono što su njegovi prethodnici zaradili, za Patriju je istakao Melez.

A direktor i dalje ignoriše radnike, ali im uredno šalje policiju. Njihovi predstavnici danas su imali i službeni razgovor, kažu ne boje se i znaju da je to sve taktika zastrašivanja. U međuvremenu radnicima je prekinuta i mogućnost da na određeno vrijeme mogu ovjeriti zdravstvenu knjižicu. Od starta su bili protiv njegovog dolaska jer dio sadašnjih radnika pamti priče svojih roditelja koji su prije 20-ak godina s Memićem imali slične probleme. Tako nam jedan od starijih radnika svjedoči da je sudskim putem potraživao 24 plaće, a duguje mu se još uvijek 30.000 maraka. Iako se to pokušava godinama zataškati stariji radnici smatraju da bi bilo dobro konačno rasvijetliti i Memićevu ulogu u plasmanu Binasovog proizvoda u Tursku kada je usljed samozapaljenja isporučene robe došlo do eksplozije u kojoj je stradalo više turskih vojnika. U to vrijeme uprava je ignorisala sugestije inžrnjera koji su smatrali da Binasov proizvod nije siguran. Godine su nakon toga trebale da Binas povrati povjerenje kupaca.

– Koliko sam ja upoznat sa radom sadašnjeg direktora nikada nije pokazao menadžerske sposobnosti. Jedno vrijeme je bio sklonjen u Direkciju namjenske industrije. Njegov povratak u Binas je želja potpredsjednice F BiH Melike Mahmutbegović koja je izigrala povjerenje Sindikata, rekao nam je Melez.

Među radnicima Binasa kruži priča da bi bilo dobro provjeriti navode da brat potpredsjednice F BiH ima veze s firmom STAHL koja je konkurent Binasu. To bi moglo rasvijetliti zašto umjesto za mašinama kako kažu radnici oni već duže vrijeme „leže ispod jabuka“. Iako uprava i resorno ministarstvo šalju optimistične poruke o novim poslovima za Binas u Sindikatu u te priče ne vjeruju.

– Kako vjerovati kada na sastanku kod ministra Džindića direktor ne može da kaže koliko je posla realizovao tokom ove godine. Ministar je morao zvati zadužene u finansijama Binasa i dobio je informaciju da dotadašnje fakture jedva mogu pokriti troškove jedne plaće, rekao nam je Melez.

Interesantno je istaći i da je opravdanje lokalnih SDA-ovih moćnika iz Bugojna za smjenu bivšeg direktora u čije vrijeme je Binas poslovao pozitivno bilo da previše putuje izvan BiH. Tu godinu Binas je završio sa 3 miliona dobiti, samo godinu kasnije poslovao je s tri miliona minusa. Ukupna dugovanja su preko 30 miliona maraka i firma ima gubitak veći od kapitala. Dovoljno da neko ko nije dobronamjeran proglasi stečaj.

(NAP)

Tagovi: Binas