Ponedjeljak, 17.01.2022.

Lijepa vijest za male trgovce u Sarajevu: 470 zakupaca ne mora plaćati kiriju

Petak, 03.12.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | novinarka

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo osiguralo je 343.000 KM za subvencioniranje dijela obaveza samostalnim prodavcima prilikom zakupa stolova i boksova koji su u vlasništvu KJKP „Tržnice-Pijace“.

Tim povodom, danas su resorni ministar Enver Hadžiahmetović, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo i direktor ovog preduzeća Jasmin Terović posjetili pijacu i tržnicu na Ciglanama.

“Ovim sredstvima imamo namjeru osloboditi zakupce plaćanja kirije za određeni period”, naglasio je, nakon obilaska, ministar Hadžiahmetović.

Inicijativu da se na ovaj način pomogne zakupcima na pijacama pokrenuo je, između ostalih, i predsjedavajući Đozo, jer, kazao je, na taj način žele pomoći malim trgovcima na pijaci koji rade u otežanim uslovima.

“Zbog postojećih zakonskih okvira ne možemo prodavače na pijaci svrstati ni u jednu kategoriju kojima se pomagalo kroz ranije projekte. Siguran sam da će njima ovakav vid pomoći itekako dobro doći. U saradnji sa Ministarstvom ćemo tražiti i druge modalitete pomoći našim malim privrednicima i obrtnicima, sve s ciljem zadržavanja njihove poslovne aktivnosti”, obrazložio je Đozo.

Direktor Terović je izrazio riječi iskrene zahvalnosti kantonalnom ministarstvu i Općini Centar na sveukupnoj podršci malim trgovcima, te naglasio da će zahvaljujući sporazumu, 470 zakupaca na svim pijacama kojima upravlja to preduzeće i koji rade i uredno imaju potpisan ugovor, biti oslobođeni decembarske i dijela januarske zakupnine, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.