Četvrtak, 25.02.2021.

Arijana Memić prije četiri godine upozoravala na prikrivanje dokaza od strane Zijada Mutapa

Četvrtak, 04.02.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | novinarka

Još prije četiri godine Arijana Memić, sestra ubijenog Dženana Memića je upozoravala da Zijad Mutap, otac Alise Mutap kupuje ili sakriva dokaze o ubistvu njenog brata.

Arijaninu izjavu iz 2016. godine prenosimo u cjelosti:

“Napisati ću ovo iz razloga što dobijam veliki broj poruka, nisam u mogućnosti svima odgovarati pojedinačno. Reći ću samo, da mi nismo budale koje će povjerovati u još jednu kupljenu laž Zije Mutapa. Slučaj nije završen, niti će biti dok ne smjestimo pravog ubicu i saućesnike tamo gdje im je mjesto. Ne, niste nas dotukli ovim izjavama, nismo posrnuli, naprotiv, dobili smo još više snage i još nam je veća motivacija da izguramo do kraja, da dobijemo pravdu za našeg Dženana, te da svima koji ste učestvovali u prikrivanju , potkupljivanju,…, odgovarate za to. Nećete nas isprovocirati, mi nismo vi, mi nemamo amneziju. #PravdaZaDzenanaMemica!!!” – napisala je Arijana Memić

Sud Bosne i Hercegovine 03.02.2020. godine je odredio jednomjesečni pritvor Zijadu Mutapu i Hasanu Dupovcu koji su osumnjičeni za organizovani kriminal, pomoć počinitelju nakon krivičnog djela i protupravno posredovanje u slučaju “Dženan Memić”.

Sud je na taj način u potpunosti prihvatio prijedlog Tužilaštva koje je i tražilo ovakvu mjeru.

Pritvor po ovom rješenju može trajati najduže jedan (1) mjesec, računajući od dana lišenja slobode, odnosno do 01.03.2021. godine, ili do nove odluke Suda.

Njima je određen pritvor zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke ili prikrivati dokaze.

Slučaj “Dženana Memića” od samog početka prate brojne nejasnoće i kontradiktornosti, a porodica pet godina ukazuje na propuste policije, te tvrdi da je Tužilaštvo KS, tada na čelu sa Dalidom Burzić, umiješano u pokušaj zataškavanja ubistva. Upravo zbog ovog slučaja VSTS je pokrenuo disciplinski postupak protiv Dalide Burzić, a porodica Memić se nada da će biti suspendovana. Kao i da Mutap i Dupovac neće biti jedini uhapšeni.

Za ova krivična djela prema zakonu previđena je kazna zatvora u trajanju od 10 godina!