Subota, 10.04.2021.

Željana Zovko imenovana izvjestiteljicom za izvješće o SAD-u ispred EPP-a

Četvrtak, 04.03.2021. | BiH | Vijesti | Autor

Rezultat predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u Europi je shvaćen kao znak okretanja nove stranice u transatlantskim odnosima, a Europski parlament će izvješćem na kojem radi sagledati trenutnu dinamiku i predvidjeti razvoj obnovljenog partnerstva.

Stalna izvjestiteljica iz sjene za odnose sa SAD-om Željana Zovko imenovana je izvjestiteljicom iz sjene za ovo izvješće ispred Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP), te će tako pregovarati o izvješću uime navedene stranke, priopćeno je iz EPP-a.

Zovko je naglasila važnost preporuka koje se pripremaju.

“Sada se nalazimo u trenutku koji je od presudnog značaja za budućnost suradnje Europske unije i SAD-a. Izvješće na kojem radimo bit će nam referentna točka za sljedeće godine. Moramo pojasniti da smo spremni na suradnju s partnerima preko Atlantika”, kazala je Zovko.

Svijet se trenutno i dalje bori s pandemijom koronavirusa, utjecajem klimatskih promjena i sve većim pritiskom na temeljne slobode, vrijednosti i demokraciju. Zovko smatra da se odgovor na ove izazove može pronaći upravo u suradnji s transatlantskim partnerima.

“Ove probleme možemo riješiti ako na njima radimo zajedno. Trebamo osnažiti multilateralni sustav koji se zasniva na pravilima, razmotriti suradnju u području tehnologije i trgovine, te potvrditi zajedničku posvećenost međunarodnoj sigurnosti”, zaključila je Zovko, stoji u priopćenju.