Subota, 08.05.2021.

Potresna ispovijest: Kako ću ja dalje, supruga je dobila koronu i umrla dok je rađala, spašavala je našu bebu

Utorak, 04.05.2021. | Najnovije | Region | Vijesti | novinarka

Natalija Borak (32) zarazila se koronom. U sedmom mjesecu trudnoće završila je u bolnici. Pogoršalo joj se stanje i pristala je na hitni carski rez. Preminula je i iza sebe ostavila kćer (4) i tek rođenu bebu

Vjerujte mi da ne znam kako ću dalje. Cijeli svijet mi se srušio u samo jednom trenu. Zazvonio je telefon i više ništa nije bilo isto, rekao je potpuno shrvani Mario Borak (35).

Zajedno s njim, cijelo Brezje Dravsko, naselje smješteno oko 30 kilometara od Varaždina, oplakuje mladu majku koja je preminula u utorak jedan sat iza ponoći.

Čuvala je trudnoću

– Prošlog utorka je bila kod svoje doktorice u Cestici i liječnica joj je rekla da ima laganu upalu grla. Poslušala joj je pluća i rekla da su uredna, ali joj je radi grla dala terapiju antibioticima. Kako joj se stanje nije popravljalo, predložio sam joj u petak da ode u Varaždin u bolnicu, ali je odbila. U ponedjeljak je teško disala i otišli smo njezinoj liječnici koja je rekla da mora ići u bolnicu – rekao nam je Mario dok su mu se niz lice slijevale suze. Četverogodišnja kći mu se za to vrijeme bezbrižno igrala s lutkom ne znajući da se njezina majka više neće vratiti.

Zadnjih pet mjeseci Natalija je čuvala trudnoću. Suprug Mario ju je odvezao u Opću bolnicu u Varaždin. Nakon prijama su je testirali na koronu i bila je pozitivna te je smještena na COVID odjel te su joj dali kisik.

Mario je cijelo vrijeme bio na telefonskoj vezi s bolnicom i imao je silnu nadu u oporavak voljene supruge koja je za dva mjeseca trebala malenoj Lari donijeti brata Leona. Međutim, ubrzo je iz bolnice stigla informacija od odjelne liječnice da se Nataliji stanje pogoršava. Život joj je bio ugrožen i tad su liječnici predložili da se dijete rodi carskim rezom.

– Supruga je pristala i u porođaju je surađivala, vjerojatno svjesna da spašava život djetetu, a svoj ugrožava. Iza jedan sat po ponoći javili su mi da je moja supruga preminula – rekao je Mario otirući suze rukavom. Mališan je ostao u bolnici u inkubatoru.

Danas su Mario i kći Lara otišli na testiranje te je njihov test pokazao da su pozitivni i moraju ostati u samoizolaciji. Isto tako su u samoizolaciji i Natalijini roditelji te Marijeva majka. Kako ne mogu nikuda iz kuće, Mario nam je rekao da ne mogu organizirati pogreb i da će supruga Natalija biti kremirana.

Obitelj Borak se prije dvije godine uselila u novu kuću. Mještani su potreseni.

Ne pamte ovakvu tragediju

– Imam 65 godina i ne pamtim takvu tragediju u selu. Vjerujem da nema čovjeka kojeg smrt Natalije nije potresla, jer su doista živjeli složno i stvarali budućnost – rekla nam je suznih očiju Danica Mihin. Rekla nam je da su se Natalija i Mario vjenčali prije sedam godina, a ona se doselila njegovim roditeljima u Lovrećan, susjedno naselje, gdje su Mario i Natalija živjeli prije nego što su se uselili u novu kuću, na kojoj su trenutačno dovršavali fasadu.

O tragediji obitelji Borak razgovarali smo i s varaždinskom bolnicom.

Pokušavali su je vratiti u život

– Nakon porođaja ženi (32) stanje se još pogoršalo. Počeli smo je oživljavati i sve smo radili po protokolu, ali unatoč svom našem trudu nije joj bilo spasa i žena je preminula – rekao je Nenad Kudelić, ravnatelj Opće bolnice Varaždin. Teško mu je, kao i ostatku osoblja, zbog smrti žene koja nije imala priliku biti majka djetetu koje je tek rodila. Potvrdili su da je umrla od komplikacija uslijed teške upale pluća koju je zaradila zarazivši se korona virusom. Sretni su što su barem njezinu bebu uspjeli spasiti.

– Bila je u 32. tjednu trudnoće i došla je s respiratornim problemima. Zbog pozitivne epidemiološke anamneze smo je testirali i snimili joj pluća te je ustanovljeno da ima težak oblik COVID-19 bolesti – rekao je ravnatelj bolnice.

Dodaje da je trudnica zbog teške kliničke slike koju je imala već pri dolasku odmah stavljena na jedinicu intenzivne njege.

– Stanje joj se s vremenom pogoršalo i morali smo je poroditi hitnim carskim rezom. Rodila je muško dijete teško 2200 grama koje je dobrog zdravstvenog stanja, ali još čekamo njegov nalaz testiranja na COVID – rekao nam je ravnatelj.

Ostatat teksta možete prročitati ovdje.