Utorak, 21.09.2021.

Održane centralne aktivnosti u okviru Manifestacije “Odbrana BiH – Igman 2021”

Srijeda, 04.08.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

U okviru Manifestacije “Odbrana BiH – Igman 2021”, delegacija Kantona Sarajevo koju su činili ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović i ministar kulture i sporta Samir Avdić odala je počast i položila cvijeće na mezaristanu Alipašina džamija, Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995, Spomen-obilježju Vječna vatra, na mjestu masakra u Ferhadiji, mezarju Kovači i mezaru prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Obilježavanje ove manifestacije počelo je defileom zastava jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine i MUP-a RBiH. Nakon postrojavanja učesnika na Trgu Prvog korpusa Armije RBiH na Skenderiji, u koloni kroz grad posjetili su mjesta stradanja građana Sarajeva, odali počast i položili cvijeće.

U kratkom programskom sadržaju kod spomenika ubijenoj djeci Sarajeva, dječji hor “Princess krofne” izveo numeru “Djeca su vojska najjača”, dok je u svom obraćanju dogradonačelnica Sarajeva Anja Margetić naglasila da podsjećanjem, mladim generacijama treba pomoći da pamte i razumiju žrtvu koju su građani ovog grada dali, radi trasiranja bolje budućnosti u miru.

Centralni program Manifestacije bit će upriličen večeras na platou vanjskog amfiteatra Multimedijalnog Centra Kovači, gdje će biti održan prigodan kulturno-umjetnički program kojeg je režirao Dino Mustafić, kao i koncert Sarajevske filharmonije.

Tradicionalna Manifestacija „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2021“ održava se svake godine u Sarajevu početkom augusta na više lokacija – na planini Igman, u Memorijalnom kompleksu Kovači, kao i na prostoru spomeničkog kompleksa Tunel D-B.

„Ova manifestacija organizira se s ciljem njegovanja kulture sjećanja, prije svega, na sve poginule pripadnike Armije i MUP-a RBiH, koji su svoje živote dali za odbranu Bosne i Hercegovine, te ih tako utkali u temelje naše jedine domovine“, kazao je ministar Osmanović, ovom prilikom.

Naglasio je i kako je odbrana Igmana bila odsudna u onemogućavanju potpune blokade Sarajeva, kao i u zaustavljanju agresorskih snaga u ljeto 1993. godine koje su tada imale plan da zauzimanjem Igmana u potpunosti zatvore obruč oko Sarajeva i tako prekinu vezu glavnog grada sa ostatkom zemlje i svijeta.

Zahvaljujući hrabroj borbi pripadnika Armije RBiH, to nije dozvoljeno.

I ministar Avdić je istakao značaj odbrane naše olimpijske planine Igman, jer je zaustavljanjem agresorskih snaga tada načinjen ključni korak u odbrani Sarajeva, a time i svih tadašnjih slobodnih teritorija naše zemlje.

„Dužni smo stalno se sjećati i odavati poštovanje svima onima koji su u ovim odbrambenim aktivnostima izgubili svoje živote, žrtvovali dijelove svoga tijela ili su ih srećom bez ikakvih posljedica preživjeli“, potcrtao je ministar Avdić u svojoj izjavi prisutnim medijima.

A u sklopu vjerskog programa ove manifestacije, 5. augusta će se u Ratnoj džamiji na Igmanu će se održati planirani dio vjerskog programa koji podrazumijeva učenje Mevluda, Tevhida i Zikra, dok je polaganje vijenaca i odavanja počasti šehidima i poginulim braniteljima BiH na mezarjima i spomen obilježjima planirano i za 6. august ove godine.

Manifestacija, čiji je moto “Dođi i posvjedoči”, zbog COVID-19 i opasnosti od širenja virusa, i ove godine se održava pod motom “Ostani kući i posvjedoči”.

A njenu organizaciju i ove godine u najvećem dijelu finansijski je podržala Vlada Kantona Sarajevo, putem resornih ministarstava za boračka pitanja, te kulture i sporta.