Ponedjeljak, 01.03.2021.

Goražde: Smjene u rukovodstvu Skupštine i poništenje konkursa za prijem policajaca

Petak, 05.02.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

U Goraždu se danas nastavlja vanredna sjednica Skupštine BPK Goražde. Prema informacijama Patrije Vlada BPK Goražde predložiće poništenje konkursa za prijem 25 policijskih službenika koji je uzburkao političku scenu u ovom kantonu, pa čak i doveo u pitanje funkcionisanja skupštinske većine. Svoj prijedlog iz vlade obrazlažu činjenicom da je u ovom kantonu na snazi Odluka o privremenom finansiranju, a da je konkurs raspisan početkom januara ove godine. Na ovo je u razgovoru za Patriju upozorio i poslanik opozicije Suad Došlo. Vlada BPK Goražde sugeriše da se konkurs ponovo raspiše kada bude usvojen budžet za ovu godinu.

Na današnjoj sjednici raspravljaće se i o promjenama unutar skupštinskog rukovodstva. Klub Bošnjaka u Skupštini BPK Goražde jučer je donio odluku o smjeni Edite Velić (DF). Prijedlog kluba Bošnjaka je da Velić zamjeni njena stranačka kolegica Aida Sirbubalo. Time se praktično ne bi u smislu stranačkih dogovora unutar postojeće većine o raspodjeli pozicija ne bi ništa mijenjalo.
Nakon odluke na svom Facebook profilu se oglasila Edita Velić: „Napominjem, iako se imenovana deklariše kao DF, da ovo nije odluka niti prijedlog DF-a, već je na ovu poziciju Aida Sirbubalo izabrana u ime NBL tj. SDA“.

S druge strane stižu tvrdnje kako je upravo Velić kao predsjednica DF-a BPK Goražde već duže vrijeme privatizirala stranku i da izbjegava zakazivati sjednice stranačkih organa jer je svjesna da nema većinu. Glasanje o promjenama u rukovodstvu Skupštine pokazaće da li je postojeća koalicija stabilna. Iz opozicije, posebno Liberalne stranke i dalje insistiraju da se utvrdi zakonitost odluka vlade o raspodjeli sredstava nevladinim organizacijama, ali i da se provjeri da li je bilo malverzacija prilikom javnih nabavki.

(NAP)

Tagovi: Goražde