Utorak, 09.03.2021.

Historijski dan za Mostar: Hoće li vijećnici izabrati novog gradonačelnika

Petak, 05.02.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

U Gradskoj vijećnici Grada Mostara danas će se po prvi put održati sjednica Gradskog vijeća bez kojeg ovaj grad funkcionira od 2012. godine kada je i zgrada Vijećnice svečano otvorena.

Najstariji vijećnik Gradskog vijeća Grada Mostara, Tomislav Primorac sjednicu Gradskog vijeća je sazvao u 13 sati sa pet predloženih tačaka dnevnog reda, među kojima je i izbor novog gradonačelnika.

Ako se stigne do pete tačke dnevnog reda aktuelni gradonačelnik Ljubo Bešlić (HDZ BiH), koji je na čelu Mostara od 2004. godine, a od 2008. godine vodi ga bez Gradskog vijeća, mogao bi odmah otići u historiju kao najdugovječniji gradonačelnik.

Ako se to i ne desi prilikom prve konstituirajuće sjednice, odlazak Bešlića je neupitan uskoro, a ko će umjesto njega sjesti u gradonačelničku fotelju odlučit će 35 gradskih vijećnika koji su izabrani voljom građana 20. decembra.

Za gradonačelničku poziciju su se do sada kandidirali Irma Baralija iz Bh. bloka, Zlatko Guzin iz Kolacije za Mostar okupljene oko SDA i Mario Kordić iz HDZ-a BiH.

Među strankama za sada nema saglasnosti za gradonačelničku poziciju, a kandidati su već postigli konsenzus da ne treba raditi blokade, te da se vlast treba uspostaviti što prije kako bi se počeli rješavati nagomilani problemi.

Prije izbora gradonačelnika ili gradonačelnice na sjednici Gradskog vijeća predstoje četiri tačke.

Prvo je najavljena verifikacija mandata vijećnika u Gradskom vijeću i izvještaj Izborne komisije Mostara o ovjeri mandata osobama koje su dobile vijećnički mandat. Nakon toga je za drugu tačku dnevnog reda najavljeno davanje i potpisivanje svečane prisege vijećnika.

Potom će vijećnici prema trećoj tački dnevnog reda utemeljiti klubove konstitutivnih naroda, a po četvrtoj tački će se pristupiti Izboru predsjednika i zamjenika predsjednika Gradskog vijeća.

(Klix)