Ponedjeljak, 01.03.2021.

Nije bilo kvoruma: Prekinuta sjednica Gradskog vijeća u Mostaru

Petak, 05.02.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Sjednica gradskog vijeća prekinuta je te je izglasano da se nastavak zakaže za srijedu 10. februara s početkom u 13 sati. Nakon prvog kruga glasanja za gradonačelnika Mostara u kojem ni jedan od kandidata nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu Koalicija za Mostar predložila je prekid sjednice  i njezin nastavak idućeg petka 12. februara.

Međutim taj prijedlog nije dobio podršku dovoljnog broja vijećnika nakon čega su vijećnici Koalicije za Mostar napustili sjednicu. Zatim je utvrđeno da nema kvoruma za nastavak sjednice, te je dogovoreno da se ona nastavi u srijedu 10. februara.

Prije prekida sjednice, vijećnici su uspjeli prisegnuti i potpisati mandate, izabrati čelnike klubova naroda u Gradskom vijeću, izabrati predsjedavajućeg Gradskog vijeća i zamjenike mu te ”odraditi” prvi krug glasanja za gradonačelnika. ‘‘Izražavam Žaljenje zbog ovog postupka koalicije za Mostar s obzirom da smo već sutra mogli imati novog gradonačelnika’‘, zaključio je sjednicu predsjedavajući Ivan Zelenika.

Naime, kandidat HDZ-a BiH Mario Kordić ispred Kluba Hrvata i kandidat koalicije za Mostar, odnosno kluba Bošnjaka, Zlatko Guzin ušli su u drugi krug glasanja za gradonačelnika Grada Mostara. U prvom, Kordić je dobio 15 glasova, Zlatko Guzin 11 glasova, dok je Barlalija dobila ukupno pet glasova vijećnika. Baralija je poručila da će ostati dalje na sjednici iako je ”sve izrežirano”. Zastupnici BH bloka rekli su kako ne žele sudjelovati u sjednici koju neki napuštaju te su zatražili novu sjednicu.