Petak, 05.03.2021.

Ovaj prikaz dovoljno govori o stanju u BiH: I onda se pitamo zašto drugi napreduju, a mi nazadujemo

Petak, 05.02.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Nositelji najviših izvršnih, zakonodavnih i sudskih funkcija u Bosni i Hercegovini suočeni su s teškim optužbama koje se odnose na ratne zločine, ilegalnu trgovinu kulturnim dobrima i umjetninama, zloupotrebu položaja, posjedovanje lažnog identiteta, krivotvorenje fakultetskih diploma, trgovinu utjecajem i nesavjestan rad u službi, piše PRESS.

O stepenu problema u kojim se nalazi bosanskohercegovačko društvo dovoljno govori informacija da se nositelji najviših državnih funkcija u izvršnoj, zakonodavnoj i sudskoj vlasti (predsjedavajući Predsjedništva BiH – izvršna vlast, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH – zakonodavna vlast i predsjednika Suda BiH – sudska vlast) dovode u vezu s počinjenjem krivičnih djela.

Oba entitetska premijera predmet su istrage pravosudnih insitucija s tim što je premijer FBiH zvanično optužen dok se protiv premijer RS-a sprovodi istraga. Na optuženičkoj klupi nalazi se i direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić kao i bivši ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, a koji je nakon podizanja optužnice izabran za člana Privremene istražne komisije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosuđu.

Ko nas vodi i ko se pita?

 • Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik jučer je ispitan u Tužilaštvu BiH na okolnosti ukradene ikone koju je poklonio ministru vanjskih poslova Rusije. Postoji osnovana sumnja da je Dodikova ikona ukradena iz Ukrajine, a u sve se po nalogu Tužilaštva BiH uključio i INTERPOL.
 • Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić nalazi se na crnoj listi Amerike jer Amerika posjeduje vjerodostojne informacije da je bio uključen u javnu korupciju. Špirić je, nakon što je završio na američkoj crnoj listi zbog korupcije, u BiH izabran za člana Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. 
 • Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec ima drugi identitet u Španiji i enormnu imovinu koju nije prijavio institucijama BiH. Pored toga, ima otvorena tri disciplinska postupka od kojih se jedan odnosi na druženje s optuženicima kojim se sudi pred Sudom BiH. Debevec je jedan od zagovornika uvođenja cenzure u BiH što se najbolje vidjelo kada je od Općinskog suda u Sarajevu zatražio da zabrani pisanje Dnevnom Avazu o njegovom privatnom životu.  
 • Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić optužen je za krivično djelo zloupotreba položaja i ovlasti. On je suprotno naredio skidanje snimaka s nadzornih kamera kako bi utvrdio ko je podnio anonimnu krivičnu prijavu protiv njega. Na početku je tvrdio kako je prijava lažna, ali je finansijska istraga SIPA-e pokazala suprotno tj. da prijava nije lažna. Pored toga upitno je da li uopće ima fakultetsku diplomu jer je na svoje diplome, od kojih je jedna poništena, stavio oznaku tajnosti.
 • Premijer Federacije BiH Fadil Novalić optužen je za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem. Radi se o predmetu koji se odnosi na spornu nabavku respiratora posredstvom firme koja se bavi uzgojem malina.
 • Ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević optužena je za krivično djelo nesavjestan rad u službi. I u njenom slučaju radi se o predmetu koji se odnosi na spornu nabavku respiratora posredstvom firme koja se bavi uzgojem malina
 • Premijer RS-a Radovan Višković obuhvaćen je predmetom u istrazi ratnih zločina. Izjava zaštićenog svjedoka povezuje Viškovića sa lokacijama za genocid u Srebrenici, ali i kasnije prikrivanje i premještanje i aktivno podsticanje u prikrivanju masovnih grobnica;
 • Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dragan Mektić optužen je za zloupotrebu položaja i korupciju u provedbi jednog od projekata koji u BiH finansira Evropska unija, a sve dok je obnašao dužnost ministra sigurnosti BiH. Nakon potvrđivanja optužnice Mektić je izabran za člana Privremene istražne komisije za utvrđivanje stanja u bh. pravosuđu;
 • Predsjedavajući Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Asim Sarajlić optužen je za krivično djelo primanje nagrade ili koristi za trgovinu utjecajem; 
 • Zamjenik ministra civilnih poslova BiH Siniša Ilić vlasnik je objekta u kojem je otkriveno neovlašteno priređivanje igara na sreću. Prilikom diskusije o smjeni ministra stranačke kolege iz RS-a branile su Ilića riječima kako je počinio prekršaj, a ne krivično djelo.
 • Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković povela je na službeno putovanje u Sjedinjene Američke Države svog sina pod obrazloženjem da joj treba osoba koja će joj pridržati tašnu. Njen sin ubrzo nakon toga zaposlen je bez ikakvog konkursa u OSA BiH, a Turković je zvanično zatražila da se produži mandat direktoru koji je zaposlio njenog sina i kojeg je nazvala “herojem”.

I dalje se pitate zašto mladi bježe iz Bosne i Hercegovine?

(PRESS)