Srijeda, 03.03.2021.

Premijer ne trpi kritike: “Blokirajte im naloge, ili slijedi zatvor”

Petak, 05.02.2021. | Globus | Vijesti | Autor

Indijska vlada upozorila je Twitter da mora da se povinuje naredbama za uklanjanje “sadržaja koji stvara zapaljivu atmosferu”, ili će se zaposleni suočiti sa zatvorskim kaznama.

Ova odluka donijeta je nakon što je Twitter uklonio zabranu za 257 naloga koji kritikuju trenutnu vladu premijera Narendre Modija, odnosno poteze koje vlada Indije povlači u vezi sa protestom farmera u toj zemlji.

Većina blokiranih naloga pripada političarima koji su u opoziciji, kao i novinarima koji pišu za istraživački sajt “The Caravan”, prenosi BuzzFeed.

Neki od njih su koristili hešteg “#ModiPlanningFarmerGenocide”, pozivajući se na kontroverzne predložene zakone za koje su poljoprivrednici rekli da će smanjiti njihov prihod i učiniti ih zavisnijim od korporacija.

Mada su nalozi prvobitno blokirani, Twitter je odlučio da im ipak skine zabranu, uz objašnjenje da bi uklanjanje tih objava ugrožavalo slobodu govora. Tada im je indijsko Ministarstvo tehnologije naložilo da ih ponovo blokira.

“Twitter je posrednik i oni su dužni da poštuju uputstva vlade. Ako odbiju da to učine, moraćemo da primijenimo kaznene mjere”, rekli su iz Ministarstva, dodajući da se spomenuti hešteg koristi za “zloupotrebu i stvaranje napetosti u društvu na neutemeljenim osnovama”.

Nedavno je u Indiji proslavljen Dan republike, a internet je u jednom regionu bio isključen baš zbog demonstranata. Inače, Modijevu vladu kritikovale su i neke poznate ličnosti, uključujući pjevačicu Rijanu i ekološku aktivistkinju Gretu Tunberg.