Utorak, 02.03.2021.

Ruske vakcine namijenjene RS-u odvezene sa sarajevskog aerodroma

Petak, 05.02.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Ruske vakcine “Sputnik V” protiv koronavirusa, koje su u ponedjeljak stigle u glavni grad Bosne i Hercegovine, ocarinjene su i odvezene s Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Krajnja destinacija je Republika Srpska.

Ovo je za Klix.ba potvrdio i glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević, rekavši da je postupak završen i da je vakcina napustila područje sarajevskog aerodroma.

“Danas je okončan carinski postupak uvoza ruske vakcine koja je u ponedeljak stigla u BiH. Uvoznik je preko ovlaštenog špeditera predao carinsku prijavu za uvozno carinjenje i priložio svu neophodnu dokumentaciju, u kojoj je i rješenje Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, kojim se odobrava interventni uvoz vakcine protiv koronavirusa”, kazao je Kovačević.

Podsjećamo, ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić je kazao da je stiglo dvije hiljade doza ruske vakcine, što je dovoljno za imunizaciju hiljadu osoba. Tom prilikom je potvrdio i da bi iz Ruske Federacije u RS trebalo stići ukupno 400.000 doza u februaru i martu, što je dovoljno za 200 hiljada ljudi.

(Klix)

Tagovi: Vakcina