Subota, 10.04.2021.

Premijer USK Mustafa Ružnić: Nažalost, ovo je još jedan dan kojeg se sramim

Petak, 05.03.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić bio je jedan od učesnika današnjeg sastanka u sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i mogućnostima nabavke vakcina.

“Ovo je zemlja apsurda i nažalost, velikih nepravdi. Nakon što nam je naša državna vlast nametnula vakcinu poklonjenu od naših dušmana čiji je rok za upotrebu do pred kraj tekućeg mjeseca, još je poraznija činjenica koju smo danas saznali, a to je da Predsjedništvo i Vijeće ministara i dalje nisu napravili nijedan korak u procesu nabave vakcina i da je tek danas formirano tijelo koje će se baviti ovim pitanjem samo za područje Federacije BiH”, kazao je Ružnić.

“Dakle, vakcine za građane BiH još nisu ni na vidiku. Nažalost, ovo je još jedan dan kojeg se lično sramim i molim Boga da napokon pokrenemo točak promjena koje će nas spasiti ovakvih trenutaka za sva vremena, a u međuvremenu s pandemijom se nastavljaju boriti niži nivoi vlasti i lokalne zajednice onako kako znaju i umiju. Možemo samo računati na odgovornost građana i strpljivo podnošenje mjera zaštite jer drugih mehanizama nemamo”, kazao je Ružnić.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je danas u Sarajevu da je Federaciju BiH ponovo zadesila vanredna situacija zbog naglog rasta broja zaraženih koronavirusom. Nakon održanog sastanka o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i mogućnostima nabavke vakcina, Novalić je na konferenciji za medije rekao da je očigledno riječ o novom valu epidemije koji pogađa i druge države. –

“Na sastanku smo razgovarali o epidemiološkim mjera i vakcinaciji koju će provoditi Federacija, nakon što je državni nivo rekao da ne može zadovoljiti naše potrebe”, istakao je Novalić.

Dodao je da svaki rast broja zaraženih koji zdravstveni sistem ne može servisirati mora biti zaustavljen radikalnim mjerama zatvaranja. Novalić je naveo da te mjere značajno pogađaju privredu i da su one zadnja opcija u borbi protiv epidemije.

“Formirana je komisija koja će predložiti Vladi FBiH nabavku vakcina, a ona će direktno pregovarati s dobavljačima uime Vlade – pojasnio je Novalić. Naglasio da je cijena vakcina neće biti ista kao u COVAX mehanizmu koji je zakazao, te da ne bi trebalo problematizirati pitanje cijene ukoliko želimo brzo nabaviti vakcine. – Učinili smo sve da čitav proces bude vrlo transparentan”, potcrtao je Novalić.

Sastanku su, osim premijera i zamjenika premijera FBiH, prisustvovali predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Odbora za zdravstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, kao i kantonalni premijeri i ministri zdravstva