Nedjelja, 19.09.2021.

Dodik ponovo izjednačio politiku Trećeg rajha s ciljevima današnje Njemačke

Nedjelja, 05.09.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | novinarka

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je zahtjev Šefika Džaferovića za njegovom smjenom jeste pokušaj da se visoki predstavnik Christian Schmidt ojača, da se vrati u orbitu i da se o njemu priča.

Dodik je kazao da je Schmidt iskompromitovan kao političar u Njemačkoj, da se u BiH lažno predstavlja i da ga ne podržava trećina potpisnika Aneksa 10, a niti ima podršču Vijeća sigurnosti.

“Kao takav on je izbor nekoliko zemalja Kvinte, proširene sa nekim zemljama i nama se lažno pokušava predstaviti kao visoki predstavnik. To je problem. Problem je, ako ga prihvatimo kao visokog predstavnika mimo Rezolucije Vijeća sigurnosti, mi koji smo tretirani kao Republika Srpska, kao međunarodni subjekt koji je potpisao svih 11 aneksa, bili bi eliminisani kao strana i onda nas niko ništa ne bi pitao”, rekao je Dodik.

Dodao je da ne smije dopustiti da se Schmidt prihvati kao visoki predstavnik, te da su do sada prenesena 83 ovlaštenja koje je RS “imala po Dejtonu”, te da je međunarodna zajednica pokušava pretvoriti u praznu ljušturu.

“I Hitler je govorio da jedino Srbi mogu da imaju državotvorni kapacitet i treba da se spriječi da stvore jaku državu na Balkanu. Kada vidimo da smo do sada imali tri visoka predstavnika iz germanskog svijeta, a četvrtog pokušavaju da nametnu, onda se vidi koliki je tu njihov interes. Suština je da BiH ostane pod uticajem germanskog faktora – rekao je Dodik”, rekao je Dodik.

Zanimljiva je Dodikova izjava da je u Bosni i Hercegovini u toku vladavine Austro-Ugarske monarhije živjelo 70 posto Srba. Čini se da je Dodik tokom školovanja bježao s časova historije.