Utorak, 15.06.2021.

Tajib Delalić podnio ostavku na mjesto predsjedavajućeg Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo

Četvrtak, 06.05.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | novinarka

Na ovu poziciju je izabran 13. januara ove godine. Kao razlog podnošenja ostavke je naveo ponašanje jednog broja vijećnika u Općinskom vijeću koji opstruiraju rad Općinskog vijeća, pokušavajući tako ostvariti lične interese.

Kazao je kako vijećnici Drago Jurić i Bajro Biber opstruiraju rad Općinskog vijeća.

“Nakon što je konstituisano Općinsko vijeće, i izabrani vijećnici Gradskog vijeća, dvojica od vijećnika koji su izabrani u Gradsko vijeće, Drago Jurić (USD) i Bajro Biber (BOSS) počeli su iznositi zahtjeve za zapošljavanje u državnoj službi ili javnom sektoru članova porodice i stranačkih aktivista u zamjenu za njihovo dalje učešće u radu većine u Općinskom vijeću. Izigravajući tako mene i ostale kolege koji smo ih podržali prilikom izbora za vijećnike Gradskog vijeća, ova dvojica vijećnika krenuli su sa blokadom rada Općinskog vijeća. Prvo su u saradnji sa klubom Naroda i pravde blokirali usvajanje Programa rada Vijeća, a zatim i oborili dnevni red treće radne sjednice Općinskog vijeća”, naveo je Delalić.

Dalje je objasnio kako funkcionše pokušaj nepotizma u državnoj instituciji te pozvao nadležne organe da reaguju.

“Dvije trećine svoga radnog vijeka proveo sam u Općini Novi Grad Sarajevo, u periodu nakon agresije na našu zemlju obavljao i dužnost predsjedavajućeg Vijeća, ali ovakav bezobrazluk i gramzivost do sada nisam vidio. Vijećnik Bajro Biber u komisije Gradskog i Općinskog vijeća pored sebe predložio je svoga sina i kćerku i na Općinskom i Gradskom nivou, a pored toga zahtijevao je zapošljavanje sina u stalni radni odnos sa visokom stručnom spremom u drżavnoj firmi. Neka im je na sramotu njihovo ponašanje i ucjene. Pozivam gradane našeg Novog Grada da ovakvima više nikada ne daju povjerenje na izborima, a istražne organe i Tužilaštvo da prate gdje će biti zaposlen Nedim Biber, sin vijećnika Bajre Bibera, kako bi se utvrdila trgovina utjecajem koja je očito ostvarena na drugoj strani u zamjenu za njegov glas u Općinskom vijeću”, zaključio je Delalić.