Petak, 24.09.2021.

Brane i osobe povezane s terorizmom: Je li SDA osnovala Službu za vršenje pritiska na pravosuđe?

Ponedjeljak, 06.09.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Stranka demokratske akcije (SDA) predstavlja najveću prijetnju pravosuđu u Bosni i Hercegovini. Ovu tvrdnju u proteklih nekoliko mjeseci SDA je dokazala konstantnim vršenjem pritisaka na nositelje pravosudnih funkcija, piše PRESS.

U historiji političkih sistema česte su pojave pokušaji političkih stranaka da stave pravosudni aparat pod vlastitu kontrolu. Međutim, nijedna politička stranka – bar kada je riječ o savremenoj Bosni i Hercegovini – nije otišla toliko daleko koliko je otišla SDA u posljednjih nekoliko mjeseci.

SDA više i ne krije da vrši pritisak na Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i to na svim mogućim frontovima. SDA direktno šalje direktora OSA BiH Osmana Mehmedagića zvanog Osmica da lobira kod predsjednika VSTV-a Halila Lagumdžije za suspenziju glavne državne tužiteljice, ali i da se maknu tužitelji koji istražuju njegovu nepostojeću fakultetsku diplomu.

U Centralu SDA odvode se članovi VSTV-a BiH poput Mahmuta Švarke koji na sastanku s Bakirom Izetbegovićem i Osmanom Mehmedagićem sluša instrukcije SDA o tome kako treba glasati u Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a BiH koja odlučuje o statusu Gordane Tadić.

Ako za ove stvari zna cijela Bosna i Hercegovina pravo pitanje je šta se stvarno dešava iza zatvorenih vrata i koliko je SDA agresivna u pokušajima da i Tužilaštvo BiH stavi pod svoju kontrolu. Već je poznato da je Sud BiH lojalan SDA te da to ostvareno preko predsjednika Suda BiH Ranka Debevca – Osmicinog vjernog Aladina iz čarobne lampe.

SDA je otišla čak toliko daleko da javnim saopštenjima za medija otvoreno daje sebi za pravo da komentariše istrage državnog pravosuđa, klafificira krivična djela i usmjerava tužitelje u kojem pravcu trebaju voditi istragu.

Podsjećanja radi, to su činili i u slučaju Asima Sarajlića kada su pozivali pravosuđe da istraži Semira Efendića zbog neovlaštenog snimanja kriminala Asima Sarajlića. Najžeći pritisak na Tužilaštvo BiH uslijedio je nakon otvaranja istrage, a poslije i podizanja optužnice protiv premijera FBiH Fadila Novalića zbog nabavke respiratora.

SDA je tih mjeseci pozivala na linč Tužilaštva BiH koje procesuira samo Bošnjake iako je istim predmetom kojim je obuhvaćen Novalić obuhvaćena i HDZ-ova ministrica finansija FBiH Jelka Milićević koja se gle čuda izjašnjava kao Hrvatica.

Brutalno miješanje u rad pravosuđa uslijedila je i zbog toga što Tužilaštvo BiH istražuje nepostojeće diplome direktora OSA BiH Osmana Mehmedagića. I ovaj put SDA je posegnula za pričom kako se istražuju samo Bošnjaci svjesno zaboravljajući napomenuti kako je te iste Bošnjake – skolne kriminalu i s nevalidnim diplomama – postavila upravo SDA.

Pritiska na pravosuđe vršen je i nakon što su državni tužitelji ušli u KCUS u okviru istrage u predmetu Respiratori. Cijela SDA se digla da odbrani pravo Sebije Izetbegović na privatnost u KCUS-u. Odakle državi pravo da ulazi u objekat u kojem je Sebija Izetbegović direktorica, a posebno da istražuju poslove, postupke i poteze supruge predsjednika SDA.

Najveće moralno dno SDA je dotakla jutros kada je poslala saopćenje za medije u kojim pokušava odbraniti radikalnog bota Jasmina Mulahusića koji se sumnjični za počinjenje krivičnog djela širenje mrženje, odavanje tajnih podataka, ali i koji je prema zvaničnom saopćenju Tužilaštva BiH povezan s terorističkim organizacijama.

SDA tvrdi da Jasmin Mulahusić ima pravo na društvenim mrežama nazivati četnicima, UZP-ovcima, smradovima i izdajnicima sve Bošnjake koji nisu članovi SDA, ali i pripadnike drugih naroda. Za SDA ovo su normalni termin. Ako neko zabrani upotrebu tih termina Jasminu Mulahusiću onda će to značiti da smo uveli verbalni delikt. Bolesno, zar ne?

SDA postaje sve radikalnija. Teret za Bošnjake. Uteg na vratu države. Radikal u očima međunarodne zajednice. Evropski Bošnjak ne brani osobu povezanu s terorističkim grupama, a ni osobu koja širi mržnju među narodima u BiH.

(PRESS)