Utorak, 02.03.2021.

Podjela u EU zbog kontraverzne Boreljove posjete Moskvi

Nedjelja, 07.02.2021. | Globus | Najnovije | Vijesti | Autor

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj branio je svoju kontroverznu posjetu Rusiji i založio se za dijalog s Moskvom, navodeći da su europske diplomate bile u kontaktu s advokatima zatvorenog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Diplomatski kanali treba da ostanu otvoreni, ne samo zbog prevazilaženja kriza i incidenata, nego i da bismo imali direktne razmjene, slanje jasnih i iskrenih poruka, posebno sada kada su nam odnosi daleko od zadovoljavajućih, navedeno je u njegovoj izjavi.

Evropa je snažno osudila odluku ruskog suda da Navaljnog osudi na 3,5 godine zatvora, kao i represiju nad njegovim pristalicama. Više od 10.000 ljudi je uhapšeno tokom prethodnih nedelja.

To je samo jedan od razloga zbog kojih su države članice EU podijeljene u vezi Boreljove posjete Moskvi.

Rusija je protjerala diplomate iz Poljske, Njemačke i Švedske samo nekoliko sati nakon razgovora Borela i njegovog domaćina Sergeja Lavrova o bilateralnim odnosima.

Ruske vlasti su optužile te diplomate da su učestvovale u ilegalnim protestima podrške Navaljnom 23. januara. Članice EU su negirale da je učinjeno bilo šta protivno propisima.

Borelj je naveo da će 22. februara podnijeti izveštaj o posjeti Moskvi ministrima vanjskih poslova članica EU, kao da će lideri EU na samitu u martu raspravljati o odnosima s Rusijom.

On je dodao i da su evropske diplomate “u kontaktu” s advokatima Navaljnog tokom njegove dvodnevne posjete.

Borelj je u Moskvi posjetio i mjesto na kom je prije šest godina ubijen opozicioni političar Boris Njemcov.